19.9 C
Budapest
March 29, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
hírszerzéskiutasításMAGYARORSZÁGNagyvilágnatooroszország

Nyolc oroszt kémnek minősített a NATO, csomagolhatnak is

A NATO szerdán bejelentette, hogy kiutasítja az észak-atlanti szövetség mellett működő orosz misszió nyolc tagját arra hivatkozva, hogy „be nem jelentett hírszerzőtisztekről” van szó. A bejelentés szerint akkreditációjukat visszavonták. Az orosz diplomatáknak a hónap végéig kell elhagyniuk Brüsszelt.

A NATO szóvivője emellett megerősítette, hogy a korábbi húszról tízre csökkentik az Oroszország által a szövetséghez akkreditálható állandó képviseletének létszámát. Hozzátette:

A NATO továbbra is következetes Oroszország-politikát folytat. Megerősítettük elrettentő és védelmi képességeinket válaszul Oroszország agresszív tevékenységeire, miközben nyitottak maradunk az érdemi párbeszédre.

A szóvivő utalt arra, hogy a NATO-Oroszország Tanács továbbra is a párbeszéd fontos fóruma marad. Emlékeztetett, hogy már több mint 18 hónapja javasolták az orosz félnek a tanács újabb ülését. „A labda most az orosz térfélen van” – fogalmazott.

2018. március végén a NATO visszavonta hét orosz diplomata akkreditációját Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és lánya angliai megmérgezése miatt, a katonai szövetség melletti orosz képviselet személyzetének létszámát pedig a korábbi harminc helyett húsz főben maximálták.

Szkripal és lánya március 4-én súlyos mérgezéses tünetekkel kerültek kórházba. A férfi korábban az orosz katonai hírszerzés ezredese volt, és tíz éven át dolgozott a brit külső hírszerzésnek. Brit álláspont szerint Szkripalt és lányát idegméreggel próbálták meggyilkolni, amiért Oroszország volt a felelős. Moszkva ezt visszautasította.

The post Nyolc oroszt kémnek minősített a NATO, csomagolhatnak is first appeared on 24.hu.

Related posts

Mi a titkod, szupernagyi? (x)

MO.CO.HU

Franciaországban nem lesz lezárás

MO.CO.HU

Már több ember hagyta el az otthonát Ukrajnában a háború miatt, mint ahányan Magyarországon élnek

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This