14 C
Budapest
April 25, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
fűtéskampányMAGYARORSZÁGTechweishaup

Fűtsünk okosan, fűtési kisokos (X)

Akár új ház építéséről van szó, akár egy meglévő ingatlan fűtési rendszerének korszerűsítéséről – választásunk hosszú évekre, évtizedekre meghatározza komfortunkat és fűtéssel kapcsolatos költségeinket. Előnyös, ha tisztában vagyunk azzal, hogy egyáltalán milyen lehetőségeket érdemes figyelembe vennünk. Ebben próbálunk utat mutatni Rácz Józseffel, a Weishaupt Hőtechnikai Kft. ügyvezetőjének segítségével.

Energiaforrások?

Ha fűtési rendszerről beszélünk, alapvető kérdés, hogy milyen energiaforrás fogja biztosítani számunkra a kellemes meleget otthonunkban, miközben kint akár súlyos mínuszok tombolnak. Hazánkban a legelterjedtebb rendszerek gázüzeműek. A gáztüzelés kényelmesebb és károsanyag-kibocsátás szempontjából kiváló, egy jól beállított és modern kondenzációs kazán jobban hasznosítja a fűtőanyag energiatartamát, mint a hagyományos, szilárd tüzelőanyaggal működő rendszerek, ráadásul ebben az esetben a tüzelőanyag megfelelő tárolása is fontos feladat.

Környezeti szempontból a természet adta lehetőségeket kiaknázó rendszerek a legelőnyösebbek – hívja fel a figyelmet a napkollektorok és hőszivattyúk előnyeire a szakember. Ezek a napsugárzás és a talajban lévő energiát vagy a levegő energiáját alakítják át otthonunk melegévé (sőt hűtésre alkalmas kivitelek is vannak).  Előnyeiket tovább nem is kell taglanunk. Magas hatékonyság, intelligens szabályzórendszer, Smart Grid-képesség jellemzi a piac vezető termékeit. Gondolva a sűrűn beépített lakóövezeteknél felmerülő zajhatásokra, már elérhető olyan levegő/víz-hőszivattyú (Biblock), melynek a kültéri egységétől 1,5m távolságban mért hangnyomásszintje csupán 35 dB(A).

Fűtési rendszerek

Rácz József szerint, ha eldöntöttük, mivel szeretnénk (vagy mivel van lehetőségünk) otthonunk melegéről gondoskodni, akkor szinte már adja magát a megfelelő fűtőrendszer: gázzal – az energiahatékonysági előírásoknak megfelelve – csak kondenzációs gázkazán beépítésével van lehetőség, amelyek hasznosítják a forró füstgázok kondenzációs hőjét is.

A napkollektoros rendszerek kiválóan kombinálhatóak hőszivattyús rendszerekkel, az emelkedő energiaárak miatt megtérülési idejük egyre kedvezőbb” – mutat rá. A napkollektor termelte hő energiatárolóban elraktározható! A hőszivattyú önmagában is nagyhatékonyságú, jövőbe mutató megoldás, legyen az levegő/víz, talajhő/víz vagy víz/víz rendszerű. Ne feledjük: fűtési rendszert nem néhány évre, hanem hosszú évtizedekre választunk, működésük pedig maximálisan környezetbarát.

Mi alapján döntsünk?

Ahogy az már kiderült, gyakran az adottságok szűkítik a lehetőségeinket – ahol nincs gázszolgáltatás, ott lehetséges tüzelőolaj alkalmazása – ehhez az anyaghoz is rendelkezésre áll kondenzációs technika. Vagy a jóval hatékonyabb (és sajnos költségesebb) alternatív megoldások: a napkollektor melegvízkészítésre és/vagy fűtésrásegítésre valamint a hőszivattyú.

A döntést érdemes szakértő bevonásával meghozni, hiszen a most meghozott döntés sok-sok évtizeden át hozhat örömöt vagy kisebb-nagyobb bosszúságokat!

 

További segítséget kérne?

A Weishaupt segítségével korszerűsítene vagy építene ki rendszert?

Hívjon bennünket most! Kollégáink szívesen adnak Önnek teljes körű tájékoztatást, tanácsadást. 

[email protected]

+36 23 530 880

futes.weishaupt.hu

The post Fűtsünk okosan, fűtési kisokos (X) first appeared on 24.hu.

Related posts

Toto Wolff és Lewis Hamilton is gratulált Max Verstappennek

MOCOHU

Kiborult egy vidéki kórház orvosa, miközben egy elhunyt covidos beteg hozzátartozóival beszélt

MOCOHU

Furcsa szobrok gurulnak majd végig az Andrássy úti ünnepi felvonuláson

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This