12.3 C
Budapest
April 26, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
abortuszipsosközvélemény-kutatásMAGYARORSZÁGNagyvilágterhesség-megszakítás

A magyarok túlnyomó többsége támogatja az abortusz lehetőségét

Történelmi jelentőségű népszavazást tartottak San Marinóban vasárnap, amelyen arról dönthettek a miniállam lakói, hogy eltöröljék-e a 165 éve érvényben lévő abortuszellenes törvényt. A válasz egyértelmű igen volt, a megjelentek 77 százaléka mondta azt, hogy San Marinóban is legálissá kell tenni a szabad terhesség-megszakítást a 12. hétig, azt követően viszont csak indokolt orvosi döntés alapján lehet végrehajtani. A jelenlegi törvények szerint a terhes nők akár három év börtönt is kaphatnak San Marinóban abortusz miatt, a beavatkozást végző orvos pedig hat évre is rács mögé kerülhet.

A San Marinó-i népszavazás eredménye tükrözi a terhesség-megszakítással kapcsolatos általános európai álláspontot, ahogy az az Ipsos szeptember közepén nyilvánosságra hozott, a világ 27 országában készített közvélemény-kutatásából is kiderült. Ez alapján

a magyar lakosság 59 százaléka szerint minden nőnek joga van bármikor megszakítania nem kívánt terhességet, 20 százalékuk szerint pedig bizonyos körülmények között kell ezt engedélyezni.

Vagyis a magyarok 79 százaléka valamilyen formában támogatja az abortuszt, ez magasabb arány, mint a világátlag. A hazánkban megkérdezetteknek mindössze négy százaléka mondta azt, hogy egyáltalán nem szabad engedélyezni a terhesség-megszakítást, 8 százalék szerint pedig csak akkor szabad lehetőséget biztosítani rá, ha a terhesség az anya életét veszélyezteti.

A legnagyobb arányban Svédországban támogatják a teljesen szabad terhesség-megszakítást (75 százalék), a legalacsonyabb arányban pedig Malajziában (14 százalék). A felmérésben részt vevő európai országok közül azonban mindenhol 70 százalék felett van az abortuszt részben vagy teljesen támogatók aránya. Igaz, Lengyelországban a zöld utat adók között azoknak nagyobb az aránya, akik a beavatkozást valamilyen feltételhez kötnék (41 százalék a 31 százalékkal szemben).

Az Ipsos megnézte azt is, hogy a különböző országokban 2014 és 2021 között hogyan alakult az abortusz támogatottsága. Az európai országok közül Franciaországban történt a legnagyobb változás, ahol 9 százalékponttal kevesebb a támogatók aránya, mint 2014-ben, miközben Olaszországban és Lengyelországban kisebb növekedés tapasztalható, Magyarországon pedig évek óta 80 százalék körül mozog a támogatók aránya. Bár az ábrán nem tüntettük fel, de érdemes kiemelni, hogy Törökországban 2014 óta 15 százalékponttal csökkent a terhesség-megszakítást szabadabban kezelők aránya (56 százalék), Dél-Koreában viszont 20 százalékponttal nőtt (79 százalék).

A közvélemény-kutatás eredményeit demográfiai szempontok szerint is feldolgozták, így kiderült, hogy az idősebb, 50 és 74 év közötti korosztályban 5 százalékponttal magasabb azok aránya, akik támogatják az abortusz valamilyen formáját. Különösen szembetűnő a szabad kezet adók aránya, a fiatalabb korosztályhoz képest hét százalékponttal több.

Az már kevésbé meglepő, hogy a kérdésben leginkább érintettek, a nők jóval elfogadóbbak a terhesség-megszakítással szemben, mint a férfiak, az abortusz teljes tiltását azonban mindkét csoport esetében 5–5 százalék vállalja. A végzettséget tekintve már nagyobb különbségek látszanak: a legfeljebb alapfokú oktatásban részt vettek 67 százaléka mondja azt, hogy legyen törvényes a terhesség-megszakítás, a felsőfokú iskolát végzetteknél azonban már 75 százalékos az arány. Ezzel együtt az alacsonyabb végzettségűeknél nagyobb arányban voltak olyanok, akik nem tudtak vagy nem akartak válaszolni a kérdésre (16 százalék).

Módszertan

Az Ipsos felmérése online megkérdezéssel történt 2021. június 25. és július 9. között, országonként 500, illetve 1000 fő megkérdezésével. 16 ország, így Magyarország esetében is a kutatás reprezentatívnak minősül.

D. Kovács Ildikó további cikkei
  • Belebetegedtek a mentési munkálatokba szeptember 11. hősei
  • Gyökeresen megváltoztatta a világot 9/11 – a hatása még ma is tart
  • Pánikszerűen vásárolják fel a burkákat a jövőjük miatt rettegő afgán nők

The post A magyarok túlnyomó többsége támogatja az abortusz lehetőségét first appeared on 24.hu.

Related posts

Balavány: Amit a Fidesz művel, az nem gyermekvédelem, hanem a gyerekek kihasználása

MOCOHU

Vádat emeltek egy török influenszer ellen, mert az amszterdami szexmúzeumban készített képeket

MOCOHU

Öt perc alatt feltölthető aksi készül elektromos autókhoz

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This