11.3 C
Budapest
April 26, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
aleksandar vucicdemográfiai csúcsÉlet-Stílusgyerekjoe bidenjustin trudeaukamala harrisközösségi médiakutyalájkMAGYARORSZÁGnovák katalinorbán viktor

Tényleg több lájkot hoz egy kutyás, mint egy gyerekes kép? Orbán Viktor facebookos fotói nem ezt mutatják

Ha valaki a közösségi médiában a kutyájáról oszt meg fotót, sokkal több lájkot kap, mintha a gyerekéről osztana meg felvételt. Nézzék meg! Ellenőrizzék le! Próbálják ki! – mondta a múlt héten megrendezett IV. Budapesti Demográfiai Csúcs egyik díszvendége, Aleksandar Vucic szerb elnök.

Úgy fair, ha a jól hangzó, modern életünk családokkal szembeni ridegségét érzékeltető állítás valóságtartalmát először magának Vucicnak a Facebook-oldala alapján vizsgáljuk meg. A közösségi oldalon 190 ezer követővel és 183 ezer rajongóval rendelkező politikusnak 2021-ben összesen két olyan, gyerekeket (is) ábrázoló posztja van, amelyik átlépte az ezres számot: egyikre 2700, másikra pedig 2900 reakció érkezett. Egyetlen olyan képet sem osztott viszont meg, amin a saját gyerekei szerepelnek, ahogy egyetlen kutyás képet sem posztolt.

A magyar miniszterelnök, Orbán Viktor egészen más kategória, hiszen neki 1,1 millió követője van a Facebookon. Orbán régebb óta van hatalmon, és sokkal inkább szenzációhajhász módon használja a felületet, mint Vucic.

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a kormány az idén állatvédelmi nemzeti konzultációt (is) indított, amit a miniszterelnök egy olyan képgalériával (és egy olyan videóval) népszerűsített, aminek rajta kívül Alfi nevű vizslája volt a másik főszereplője. Tehát az ő kutyás tartalmait jól össze lehet hasonlítani a gyerekeivel megosztott közös felvételekkel és az unokázós képekkel.

Az egyben megosztott galéria 6800 reakciót generált, az Alfival közös képek pedig sorrendben 3 000, 2300 és 2400 interakciót hoztak a konyhára. Az egész galéria legnépszerűbb képe is egy Alfit ábrázoló fotó, amin a miniszterelnök rendhagyó módon nincs rajta. Olybá tűnik, néha megéri a háttérbe húzódni, hiszen a fotót 4200 facebookos tartotta érdemesnek arra, hogy valamilyen emodzsit dobjon rá.

Ezzel szemben a legutóbbi unokás bejegyzése – amin a gyerek nem is látszik rendesen, csak a babakocsiját tologató miniszterelnök, és a Karmelita kolostor csodás panorámája – 94 ezer interakciót generált Orbánnak. A miniszterelnök időről időre megoszt családi képeket, a tavalyi, Bertalan unokájával közös karácsonyi üdvözletére például 107 ezren reagáltak.

De jóformán az összes, unokáit vagy gyerekeit ábrázoló bejegyzése sokkal több interakciót hozott, mint a kutyájáról megosztott bármelyik fotó, vagy a kampányhoz készített, 22 ezer emodzsit bezsebelő videó. Sőt, a kutyás fotókat az az anyák napi fotó is lenyomta 7700 interakcióval, amin a miniszterelnök feltételezhetően édesanyja kiscicáját babusgatja.

Orbán Viktor / Facebook

A demográfiai csúcson előadást tartott Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter is, aki előszeretettel posztol Pogó nevű pulikeverék kutyájáról. Ezek a bejegyzések ráadásul népszerűbbek, mint például amikor lányáról oszt meg képeket például születésnapja alkalmából. A lánya szülinapját ünneplő augusztus végi fotómontázs 4400 felhasználót késztetett valamilyen interakcióra, míg a kutya befogadásának évfordulóját ünneplő képpár 7 ezret.

Ha csak a saját gyerekeket, unokákat és saját kutyákat ábrázoló fotóknál maradunk, akkor azt látjuk, hogy Novák Katalin, a családanya csak úgy tudta lekörözni Novák Katalint, a kutyabarátot, hogy családi szelfit osztott meg magáról, a férjéről és a gyerekeiről a Puskás Aréna lelátójáról a magyar labdarugó-válogatott franciák elleni Eb-meccséről, vagy a stadion mellől június 15-én, a portugálok elleni találkozó előtt, válogatott mezben és magyar zászlóval.

Novák Katalin / Facebook

A kormánypárt frakcióvezetőjének, Kocsis Máténak az oldalán – aki 117 ezer követőjével nagyjából Novákkal játszik egy ligában – az a furcsa helyzet állt elő, hogy az egész családját felvonultató karácsonyi üdvözlőposztja és az új családtagot, egy kiskutyát bemutató áprilisi lájkvadász posztja is 14 ezer reakciót hozott, de a top lájkvadász posztja nem kutyás, hanem egy majdnem 32 ezer interakciót érő szelfi, amit úgy lőtt, hogy a gyerekei éppen puszit adtak neki.

A nagyjából 37 ezer követővel rendelkező Hollik Istvánnak úgy látszik, még a turbófokozatra kapcsolt gyurcsányozás mellett is van ideje a gyerekeiről posztolni, akiket a facebookos fotói alapján olykor személyesen visz el az iskolába, és még a tanulásban is segít nekik. A legnépszerűbb családi tartalma egy 5100 interakció fölött járó kép, amin a Balatonban fürdőzik a fiaival.

A Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója megosztott egy, az állatvédelmi konzultációt népszerűsítő kutyás képet is (1600 interakció). Szóval az ő közösségimédia-jelenléte sem támasztja alá Vucic felvetését.

Hollik István / Facebook

A Facebookon 27 ezer követővel, a valóságban pedig két gyermekkel rendelkező Kovács Zoltán, a kormány nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára a magánéletét elég privátan kezeli (a gyerekeiről egy képet sem találni a közelmúltból), de a kutyáját nem. Fátyol a vadászati világkiállítás kabalaállata (fajtája még egy méretes szobrot is kapott a kiállításra), és viszonylag gyakori szereplője a politikus közösségi oldalának.

Kovács legnépszerűbb kutyás posztja 1700 interakciót ért (nagyjából annyit, mint Holliké), a tavaly év végi lájkvadász kutyás poszt egy jótékonysági vadászatot és a világkiállítást hirdette. Az állatvédelmi konzultációt természetesen ő is a kutyáival népszerűsítette.

Kovács Zoltán / Facebook

Gyurcsány Ferenc Totó kutyája 2018-ban hunyt el, azóta cicájáról és új kutyájáról is oszt meg képeket olykor-olykor. A cukiskodó állatos posztjai azonban nem tudják felülmúlni a Márton fiával lángosozós (17 ezer interakció) vagy huszárkalapban iskolába sétálós képeket (12 ezer interakció). Ezek a számok ugyanakkor eltörpülnek a 315 ezres követőbázisa mellett.

Karácsony Gergely főpolgármester, miniszterelnök-jelölt gyakran áll le szelfizni fiatal rajongóival, a munkatársai pedig gyakran fotózzák le ezeket a momentumokat. Állatos tartalomként csak pár, a főváros ebtelepén készült fotót lehet találni az oldalán, illetve két lájkbombát: egy képet az állatkert új elefántjáról (20 ezer fölötti interakció), és egy képet a rántott húsra ácsingózó cicájáról (28 ezer fölötti interakció). De ezek sem szóltak olyan nagyot, hiszen a főpolgármesternek több, mint 300 ezer követője van.

Karácsony Gergely / Facebook

Érdemes egy pillantást vetni pár nyugati vezető politikus magánéletére és Facebookjára is. Nyugat-Európa két legbefolyásosabb vezetője, az októberben hosszú idő után visszavonuló Angela Merkel német kancellár és Emmanuelle Macron francia elnök szinte egyáltalán nem rak(ott) ki gyerekes/unokás vagy kutyás képeket. Igaz, saját gyereke egyiküknek sincs, a visszavonulás küszöbén álló Merkel ráadásul 2019-ben törölte is a profilját. Úgyhogy ugorjunk át az Atlanti-óceán túloldalára.

Joe Biden amerikai elnök jövőre lesz nyolcvanéves, gyerekei már felnőttek, egyikőjük, Beau 2015-ben elhunyt. Ezért cukiskodó, saját gyerekekkel készült képet is csak régit találni a januárban indított, 9,8 millió rajongóval és 11,5 millió követővel rendelkező elnöki Facebook-profilján, amit például apák napján osztott meg. Ez a Bident éppen akkor egyedülálló apaként bemutató szöveggel megspékelt kép 396 ezer interakciót generált, míg a német juhászát, Champet hasonlóan hosszú szöveggel és egy portréval gyászoló bejegyzés több mint egymilliót.

Az apák napi képet még a Fehér Ház Ovális Irodájában készített kutyás csoportkép is megelőzi, hiszen az 437 ezer felhasználót késztetett arra, hogy valamilyen emodzsit nyomjon rá.

President Joe Biden / Facebook

Végső, mindent eldöntő ítélet helyett azt a következtetést vonhatjuk le ebben a komoly kérdésben – anélkül, hogy a népszerűségre és a lájkokra talán a politikusoknál is jobban vadászó influenszerek oldalain körbenéztünk volna –, hogy Vucic általános érvényű állítása nagyon személyfüggő. Például ha Orbán Viktorról van szó, akkor mindegy, hány kutya vagy hány gyerek van a képen, a lényeg akkor is Orbán Viktor marad.

The post Tényleg több lájkot hoz egy kutyás, mint egy gyerekes kép? Orbán Viktor facebookos fotói nem ezt mutatják first appeared on 24.hu.

Related posts

Vasárnap este óriási lezárások lesznek a csepeli bomba miatt

MOCOHU

A kórházakban ápolt covidosok többsége nincs beoltva Spanyolországban

MOCOHU

Több száz rejtélyes jel érkezett távoli galaxisokból

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This