14.8 C
Budapest
April 27, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
BepiColomboMAGYARORSZÁGmerkúrTudományűrszonda

Először érte el a Merkúrt a BepiColombo európai-japán űrszonda

Először repült el a Merkúr mellett az Európai Űrügynökség (ESA) és a Japán Űrügynökség (JAXA) által közösen indított BepiColombo űrszonda szombatra virradó éjszaka – írja az MTI. Az esemény greenwichi középidő (GMT) szerint 23 óra 34 perckor történt a bolygó felszíne felett 200 kilométerre. Európa első Merkúrt vizsgáló missziója ezzel megérkezett céljához, ugyanakkor a legrövidebb látogatása. A BepiColombo túl gyorsan mozog ahhoz, hogy a bolygó körüli pályára álljon és egyenesen elrepül mellette. A Merkúr gravitációs erejének hatására azonban némiképp le fog lassulni és a következő években történő elhaladások eredményeképpen idővel stabil pályára áll a bolygó körül. Ez 2025 végén következik be.

A Merkúrhoz megérkező szonda kétfelé vált: a Bepi elnevezésű része alacsony, bolygó körüli pályára állt, a Milo elnevezésű része pedig, amely a Japán Űrkutatási Hivatalban készült, nagyobb távolságról gyűjt a planétáról adatokat. Az ESA 1,3 milliárd euróból készült űrszondája rendkívüli küldetést hajt végre. A Merkúron extrém hőmérséklet uralkodik, nagyon erős a Nap vonzása, és a napsugárzás is pokoli feltételeket teremt. Mindkét szondát arra tervezték, hogy kibírják a 430 Celsius-fokos hőmérsékletet, amely a bolygó Nap felőli oldalán jellemző, és a mínusz 180 Celsius fokos hideget is a Merkúr árnyékos oldalán.

Mivel a két részből álló szerkezet egyelőre akadályozza a magas felbontású főkamerák működését, az első felvételeket a szonda külsején lévő mérnöki kamerák fogják elkészíteni. Az így születő fekete-fehér képek elegendő minőségűek lesznek ahhoz, hogy a szakértők felismerjenek rajtuk néhány ismert felszíni képződményt.

Felismerhető lehet például a Kuiper-kráter Dave Rothery, a nagy-britanniai Open University kutatója szerint.

Majd meglátjuk. Tudjuk, minek kellene a látómezőben lennie, de tekintve a fényviszonyokat és azt, hogy ezek a kis kamerák mire képesek, van pár bizonytalanság

– nyilatkozta a szakértő a BBC Newsnak.

A képeket csak a Merkúrhoz legközelebbi pont elhagyása után készíti el a BepiColombo, mivel ekkor még a bolygó éjszakai oldalán lesz. De ahogy elkezd távolodni, élesebben fogja látni az égitestet.  Az ESA ígérete szerint a felvételeket mozgóképpé állítja össze és a tervek szerint hétfőn bemutatja.

A BepiColombo fejlesztésében magyar kutatók is részt vettek. Többek között a Planetary Ion Camera (PICAM) elnevezésű iontömeg-spektrométer projektben volt szerepük, amely fényképezőgépként működik a töltött részecskék számára, hogy tanulmányozza a felszíni ionizációs folyamatok láncolatát. Az eszközt működtető alacsony feszültségű tápegységet az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont mérnökei fejlesztették, ahogy a BepiColombo szimuláló környezetét is.

A misszió célja, hogy minél többet tudjunk meg a Merkúrról, amely csak kicsit nagyobb, mint a Földet kísérő Hold, és hatalmas vasmaggal rendelkezik. A Merkúrt eddig csak két NASA űrszondának, a Mariner10-nek és a Messengernek sikerült megközelítenie.

The post Először érte el a Merkúrt a BepiColombo európai-japán űrszonda first appeared on 24.hu.

Related posts

A nap legfontosabb hírei – 2021. szeptember 07.

MOCOHU

Bacskai Balázs háromszor is padlóra küldte ellenfelét, aki két menetet sem bírt

MOCOHU

Eddig több mint 400 utórengést mértek Horvátországban

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This