8.5 C
Budapest
April 24, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
georgialetartóztatásMAGYARORSZÁGmihail szakasviliNagyvilág

Hazatért, másnap le is tartóztatták a volt georgiai elnököt

Röviddel azután őrizetbe vették Miheil Szaakasvili volt georgiai elnököt, hogy pénteken bejelentette: nyolc év után visszatért hazájába, és a georgiai Batumiban tartózkodik.

Az MTI szerint letartóztatásáról Irakli Garibasvili georgiai miniszterelnök tájékoztatta a nyilvánosságot:

Tájékoztatni szeretném társadalmunkat, hogy Georgia harmadik elnökét, a körözött Miheil Szaakasvilit őrizetbe vették.

A kormányfő szerint a volt elnököt büntetés-végrehajtási intézetbe szállították. Garibasvili beszámolója szerint a bűnüldöző szervek már akkor információval rendelkeztek Szaakasvili határátlépési szándékáról, amikor még Ukrajnában tartózkodott, és teljes mértékben urai voltak a helyzetnek.

A miniszterelnök köszönetet mondott Vahtang Gomelauri belügyminiszternek és a georgiai állambiztonsági szolgálat vezetőjének a sikeres akcióért.

Szaakasvili pénteken közzétett egy videofelvételt is, amelyen azt állította, hogy Batumiban tartózkodik. A volt elnök korábban azt állította, hogy az október 2-i helyhatósági választások után a fővárosba, Tbiliszibe érkezik. Felszólította híveit, hogy a szavazás után vonuljanak a városok és falvak utcáira, és „védjék meg az elért győzelmet”.

Garibasvili korábban már jelezte: Szaakasvilit hazaérkezése után azonnal letartóztatják.

Miheil Szaakasvili kulcsfontosságú szerepet játszott a 2003-as georgiai rózsás forradalomban. 2004-től 2013-ig volt Georgia államfője. Számos fontos reformot hajtott végre, de elnöksége idején, 2008-ban országa vereséggel végződő villámháborúba keveredett Oroszországgal. Elnöki megbízatásának lejárta után Szaakasvili elhagyta az országot. Hazájában azonnal négy büntetőjogi eljárást indítottak ellene, kettőben pedig már ítélet is született. Három évvel ezelőtt, 2018 januárjában a tbiliszi városi bíróság három év börtönre ítélte Szandro Girgvliani georgiai bankvezető meggyilkolásával összefüggésben, fél évvel később pedig hat év börtönt kapott Valeri Gelasvili képviselő megveretése miatt.

Szaakasvili a Kijevi Állami Egyetemen tanult, és Ukrajnába vonult önkéntes száműzetésbe, miután elhagyta a hazáját. Ott a nemzetközi reformügyi tanácsnak lett a vezetője, majd az odesszai megyei közigazgatást vezette. Ukrán állampolgárságot is kapott, majd botrányos körülmények  között megfosztották tőle, és távoznia kellett Ukrajnából is. Tavalyelőtt Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől visszakapta az ukrán állampolgárságot, és az államfő mellett működő reformbizottság vezetője lett.

The post Hazatért, másnap le is tartóztatták a volt georgiai elnököt first appeared on 24.hu.

Related posts

Jamie Lee Curtis szerint a szépészeti beavatkozás fiataloknak olyan, mint láncfűrészt adni egy baba kezébe

MOCOHU

Oroszország figyelmeztető lövéseket adott le egy brit hadihajó felé

MOCOHU

A második hullám csúcsán sok helyen a harmadával visszaesett a szakrendelésen ellátottak száma

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This