4.5 C
Budapest
April 17, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
cumbre viejakráterla palmalávaMAGYARORSZÁGNagyvilágvulkán

Durva szemcsés hamueső hullik La Palma szigetén

Újabb kráter nyílt meg a Cumbre Vieja vulkánon, amelyből láva tör fel és tart a tenger felé a Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén, közölte a spanyol geológiai és bányászati intézet (IGME) pénteken.

Az új kürtő a korábbi két nyílástól északabbra található, a belőle áradó forró magma több száz méterre halad az eddigi lávafolyamtól és újabb termőföldeket, valamint lakott területeket fenyeget, írja az MTI.

Todoque település La Laguna negyedének legmagasabban fekvő részeiről már korábban kitelepítették az embereket elővigyázatosságból, ám a lakosok most attól tartanak, hogy hátrahagyott házaik megsemmisülnek.

A szakemberek abban bíznak, hogy az új lávafolyam jelenlegi irányát eltérítik a terepviszonyok.

A vulkán aktivitása az elmúlt órákban erősödött, az új kürtő megnyílását kisebb földrengések előzték meg. Az égből durva szemcsés hamueső hullik, ezért sokan esernyővel közlekednek az utcákon, hogy védjék magukat.

Kapcsolódó
Elérte az izzó láva az óceánt La Palma szigetén, robbanások is lehetnek

Mérges gázok szabadulhatnak fel.

A sziget nyugati oldalán fekvő Tazacortében továbbra is kijárási tilalom van érvényben, mivel néhány kilométerre a településtől ömlött a láva az Antlanti-óceánba.

A mérőállomások adatai szerint a környéken romlik a levegő minősége, megemelkedett a kén-dioxid szintje, de egyelőre még az egészségre káros határérték alatt maradt. A helyszíni beszámolók szerint erős kén szag érezhető a levegőben.

A tengerbe ömlő láva egy új félszigetet hozott létre, amelynek mérete már meghaladta a 24 hektárt.

Az Európai Unió Kopernikusz elnevezésű Föld-megfigyelési programjának műholdadatai szerint eddig 870 épület megsemmisült, és csaknem további háromszázban keletkezett kár, a láva mintegy 700 hektárnyi területet borított be, míg a vulkáni hamu több mint háromezer hektárt fed. A szigeten található utak közül 27,7 kilométernyi szakasz pusztult el.

Spanyolországban sorra indulnak a különböző adománygyűjtő akciók a katasztrófa sújtotta sziget megsegítésére. Például a sziget csúcstermékének számító banán fogyasztása mellett kampányolnak közösségi oldalaikon olyan hírességek mint a futballista Gerard Piqué vagy Martín Berasategui 12 Michelin-csillagos séf.
A kanári-szigeteki banántermelők szövetsége (Asprocan) szerint az ágazat vesztesége már elérte a 72 millió eurót (25,7 milliárd forint).

The post Durva szemcsés hamueső hullik La Palma szigetén first appeared on 24.hu.

Related posts

„Ma a Dunába vetem magam” – egyre kínosabb ügyekbe keveredik Kurz kancellár

MOCOHU

A kütyü, ami békét hoz az otthon ragadt családtagok életébe

MOCOHU

Ajtó nyílt a jövőbe a Kazinczy utcában

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This