15.9 C
Budapest
April 26, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
európai bizottságeurópai unióeuropolihelyreállítási tervkoronavírusMAGYARORSZÁGNagyvilág

Népszava: 326 milliárd forintot bukhat Magyarország, ha nem sikerül idén megállapodni a helyreállítási tervről

Súlyos pénzeket bukhat Magyarország, ha a kormánynak nem sikerül idén megállapodnia a járvány miatt krízist enyhítő helyreállítási tervről az Európai Bizottsággal – írja a Népszava. A cikk szerint Céline Gauer bizottsági főtárgyaló csütörtökön zárt ajtók mögött tájékoztatta a helyreállítási tervekkel foglalkozó európai parlamenti képviselőket a magyar és a lengyel kormánnyal folyó megbeszélésekről.

A napilap forrásai szerint Gauer arról beszélt, hogy a biztosi testület nem akarja sokáig húzni a tárgyalásokat, és azok az országok, amelyek idén nem tudják jóváhagyatni a nemzeti helyreállítási tervüket, elesnek a teljes ország 13 százalékát kitevő előlegtől.

Magyarország négy év alatt 7,2 milliárd eurót kapna az uniós kasszából, így ha csak 2022-ben sikerül megállapodni, akkor hazánk 326 milliárd forintot bukhat az alkudozáson.

A Népszava megjegyzi, hogy az előleget pénzügyminiszteri jóváhagyást követő technikai részletek tisztázása után szinte azonnal utalják.

A cikk emlékeztet, hogy Brüsszel Magyarországgal és Lengyelországgal is hosszú ideje alkudozik, Budapesttel szeptember végéig kellett volna megállapodnia, Varsóval azonban nem jelöltek ki dátumot. A hivatalos tájékoztatás szerint a magyar kormánytól elsősorban szabályos és korrupciómentes pénzköltést garantáló kötelezettségvállalásokat várnak.

A helyreállítási terveket először az Európai Bizottságnak, majd a tagállami minisztereknek kell jóváhagyniuk, jegyzi meg a Népszava, majd a Bizottság részletekben fizet, de csak akkor, ha az adott ország maradéktalanul teljesítette a részidős feladatokat.

The post Népszava: 326 milliárd forintot bukhat Magyarország, ha nem sikerül idén megállapodni a helyreállítási tervről first appeared on 24.hu.

Related posts

Nem akart nyolcból a nyolcadik ellenzéki maradni – így veszett el a kormányváltó többség Szekszárdon

MOCOHU

Minden megoldás érdekel (X)

MOCOHU

Cser-Palkovics: Szállást biztosítunk a kórházi kezelést nem igénylő túlélők számára

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This