37.5 C
Budapest
May 24, 2022
2020 – 2022 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
dél-korea diplomácia észak-korea fegyverek kim dzsong un kim dzsongun MAGYARORSZÁG Nagyvilág usa

Kim Dzsongun forródrótot ígért Szöulnak

Kim Dzsongun megígérte, októbertől helyreállítja a közvetlen kommunikációt Dél-Koreával, ezzel ajánlatot tett a  megosztott félsziget békéjének megteremtésére – jelentette a phenjani állami média. A két szomszédos ország hosszú szünet után júliusban állította helyre a forródrótot, amit Phenjan augusztusban leállított, tiltakozásul az Egyesült Államok és Dél-Korea közös hadgyakorlata miatt.

A törvényhozás, a Legfelsőbb Népi Gyűlés ülésén Kim Dzsongun ismét bírálta az Egyesült Államok ellenséges politikáját Észak-Koreával szemben, de megengedőbben beszélt Dél-Koreáról.

Sem célunk, sem okunk nincs arra, hogy provokáljuk Dél-Koreát, eszünkben sincs kárt okozni neki, ezért Dél-Koreának azonnal meg kell szabadulnia ettől a téveszmétől, a válságtudattól és attól a fenyegetettség érzettől, hogy el kell hárítania északi provokációkat

– idézte a KCNA hírügynökség alapján az MTI a fejedelmi többesben beszélő Kimet. Azt is mondta, hogy az egész koreai nemzet azt szeretné, ha mielőbb rendeződnének az északi-déli kapcsolatok és tartós béke lenne a Koreai-félszigeten.

Ugyanakkor bírálta Joe Biden kormányzatát, amely szerinte csak beszél a diplomáciai elkötelezettségről, az előfeltételek nélküli párbeszédről, de ez csak kicsinyes trükk a nemzetközi közösség megtévesztésére és ellenséges cselekedetei leplezésére. A legutóbbi amerikai-dél-koreai hadgyakorlatokat Észak-Korea háborús próbaként értékelte, arra ballisztikus rakéták kísérleti kilövésével válaszolt.

Külügyi szakértők szerint Phenjan azért hagyta nyitva az ajtót egy koreai csúcstalálkozó előtt, mert gazdasági segítséget remél Szöutól. Észak-Koreát súlyos élelmiszerválság sújtja a természeti csapások és amiatt, hogy fő szövetségesével, Kínával a koronavírus-járvány miatt visszaesett a kereskedelem.

The post Kim Dzsongun forródrótot ígért Szöulnak first appeared on 24.hu.

Related posts

Vajna Tímea mutatott egy videót a Wonder Woman 1984 forgatásáról

MO.CO.HU

Elhelyezhető a területre csak lakás? – kérdezte a fideszes polgármester a főépítészt Tiborcz üzlettársának kempingjéről

MO.CO.HU

Beköltözött zeneiskola abba a Damjanich utcai épületbe, amely körül politikai csörte zajlott

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status