14.1 C
Budapest
April 18, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
dél-koreadiplomáciaészak-koreafegyverekkim dzsong unkim dzsongunMAGYARORSZÁGNagyvilágusa

Kim Dzsongun forródrótot ígért Szöulnak

Kim Dzsongun megígérte, októbertől helyreállítja a közvetlen kommunikációt Dél-Koreával, ezzel ajánlatot tett a  megosztott félsziget békéjének megteremtésére – jelentette a phenjani állami média. A két szomszédos ország hosszú szünet után júliusban állította helyre a forródrótot, amit Phenjan augusztusban leállított, tiltakozásul az Egyesült Államok és Dél-Korea közös hadgyakorlata miatt.

A törvényhozás, a Legfelsőbb Népi Gyűlés ülésén Kim Dzsongun ismét bírálta az Egyesült Államok ellenséges politikáját Észak-Koreával szemben, de megengedőbben beszélt Dél-Koreáról.

Sem célunk, sem okunk nincs arra, hogy provokáljuk Dél-Koreát, eszünkben sincs kárt okozni neki, ezért Dél-Koreának azonnal meg kell szabadulnia ettől a téveszmétől, a válságtudattól és attól a fenyegetettség érzettől, hogy el kell hárítania északi provokációkat

– idézte a KCNA hírügynökség alapján az MTI a fejedelmi többesben beszélő Kimet. Azt is mondta, hogy az egész koreai nemzet azt szeretné, ha mielőbb rendeződnének az északi-déli kapcsolatok és tartós béke lenne a Koreai-félszigeten.

Ugyanakkor bírálta Joe Biden kormányzatát, amely szerinte csak beszél a diplomáciai elkötelezettségről, az előfeltételek nélküli párbeszédről, de ez csak kicsinyes trükk a nemzetközi közösség megtévesztésére és ellenséges cselekedetei leplezésére. A legutóbbi amerikai-dél-koreai hadgyakorlatokat Észak-Korea háborús próbaként értékelte, arra ballisztikus rakéták kísérleti kilövésével válaszolt.

Külügyi szakértők szerint Phenjan azért hagyta nyitva az ajtót egy koreai csúcstalálkozó előtt, mert gazdasági segítséget remél Szöutól. Észak-Koreát súlyos élelmiszerválság sújtja a természeti csapások és amiatt, hogy fő szövetségesével, Kínával a koronavírus-járvány miatt visszaesett a kereskedelem.

The post Kim Dzsongun forródrótot ígért Szöulnak first appeared on 24.hu.

Related posts

2600 milliárd forinthoz juthatnak a kisebb cégek

MOCOHU

Elfogták a tolvajt, aki még három lopást ismert be

MOCOHU

Latin-Amerikában terjeszkedik a Richter

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This