37.5 C
Budapest
May 24, 2022
2020 – 2022 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
krátertó MAGYARORSZÁG mars nasa Tudomány vörös bolygó

Csodaszép kép készült a Mars egykori folyóiról

A Földön a folyók eróziós munkája általában lassú folyamat eredménye. A Marson azonban a túlcsorduló krátertavaknak fontos szerepük volt a felszín formálásában. A Texasi Egyetem kutatói most ezeket a felszínformáló elemeket vizsgálták meg – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben.

A Nature tudományos folyóiratban megjelent tanulmányok azt mutatják, hogy ezek a folyók krátertavakból ömlöttek ki, és rengeteg hordalékot mozgattak meg mindössze néhány hét alatt.

A krátertavak gyakoriak voltak a Marson több milliárd évvel ezelőtt, amikor még folyékony víz volt a felszínen. Néhány kráterben egészen tengernyi víz is összegyűlt. Amikor azonban túl sok víz jött össze, a kráter peremén átfolyt, és nagy sebességű folyót alkotott. A Mars felszínén gyakori volt az ilyen jelenség, és nagyon hirtelen történt.

A Nature tanulmány megfigyelte, hogyan változtatta meg a környezetét 262 krátertóból született folyó. Az eredmények azt mutatják, hogy egész völgyeket vájt ilyenkor a lezúduló víz. Ezek a völgyek ráadásul sokkal mélyebbek is, mint a hagyományos folyó vájta változatok.

A tanulmány azt mutatja, hogy a kátertavas folyóvölgyek fontos szerepet játszottak a Mars felszínének alakításában.

Nagy Nikoletta további cikkei
  • Majdnem hatmillió koraszülést okozhatott a légszennyezés
  • Nagyobb eséllyel hal bele a COVID-ba, ha dohányzik
  • 23 újabb faj halhatott ki az emberiség miatt

The post Csodaszép kép készült a Mars egykori folyóiról first appeared on 24.hu.

Related posts

A BKK odaadja a rászorulóknak a régi bubi kerékpárjait

MO.CO.HU

Varga Judit világszínvonalú elsétálást mutatott be, amikor arról kérdezték, adott-e engedélyt a jachtozásokat lebuktató újságíró megfigyelésére

MO.CO.HU

Nagy esőt jósolnak vasárnapra

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status