10.9 C
Budapest
March 28, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
koncertkoronavírusKultúraMAGYARORSZÁGzene

A zenészek harmada felhagyhat szakmájával

A zenészek harmada felhagyhat a szakmájával: minden negyedik fontolgatja, hogy ezentúl csak kedvtelésből zenéljen, további hét százalék teljesen felhagyhat a zenéléssel – derül ki a ProArt Szövetség friss felméréséből. A felmérés, amelyet a Hétfa Kutatóintézet készített, a zenészek helyzetét vizsgálta a járvány idején.

A felmérésben dalszerzőket és előadókat kérdeztek arról, hogy jövedelmüket milyen mértékben sújtotta a járványhelyzet 2020-ban, és hogyan tudtak talpon maradni. A kérdőívre több mint hétszáz válasz érkezett, az összes válaszadó nyolcvan százaléka legalább tíz éve aktív szereplője a zenei életnek. A kutatás arra jutott, hogy minden második zenész (47%) elesett zenei bevételei kilencven százalékától 2020-ban, összehasonlítva egy átlagosnak mondható korábbi évvel. A kapott válaszok alapján a zenészek számára meghirdetett állami és egyéb támogatásokban a kitöltők fele (52%) egyáltalán nem részesült. Akik mégis igénybe vettek támogatást, azoknál is csak éves bevételeik átlagosan tizenöt százalékát tette ki az összeg. Legnagyobb arányban (21%) a kisvállalkozókat támogató intézkedések – a KATA felfüggesztése, a kedvezményes hitel – révén tudtak enyhíteni anyagi nehézségeiken.

A jelentés megállapítja: a zenészek túlélését nagyban segítette, hogy a válaszadók negyvenkilenc százaléka már a járvány előtt is több lábon állt, és volt valamilyen zeneiparon kívüli munkája. A nehéz időszakban a muzsikusok hatvannyolc százaléka írt új dalt, dalszöveget vagy fejezte be félkész szerzeményét. Majdnem ugyanennyien (61%) készítettek új hangfelvételeket, és a kitöltők egyharmada csinált videóklipet. A járványidőszak új jelensége volt az online koncertezés: a válaszadó zenészek huszonhárom százaléka közvetített koncertet az interneten. A válaszadók több mint fele most úgy gondolja, hogy a járvány után egyáltalán nem tart koncertet ilyen formában az alacsonyabb bevétel miatt. Emellett a zenészek jelentős többsége gondolja úgy, hogy a személyes fellépésekhez viszonyítva sem a közönségnek, sem nekik nem nyújtott hasonló élményt ez a formátum. A válaszadók ötvenkilenc százaléka számít kevesebb bevételre 2021-ben, mint korábban, közülük minden ötödik szerint az átlagosnál „sokkal rosszabb lesz” a 2021-es év az anyagiak terén.

The post A zenészek harmada felhagyhat szakmájával first appeared on 24.hu.

Related posts

Orbán kiposztolta az őszödi beszédet

MO.CO.HU

A szívünk bánhatja, ha nem alszunk eleget

MO.CO.HU

Tizenkét évet kapott az oroszlányi testvérgyilkos

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This