13.8 C
Budapest
March 28, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
kihaláskirályharkályMAGYARORSZÁGTudományusazöldövezet

23 újabb faj halhatott ki az emberiség miatt

Az amerikai kormány kihaltnak nyilvánítja a királyharkályt és 22 másik fajt – írja az MTI. Nagyon ritkán fordul elő, hogy vadvédelmi illetékesek feladják a reményt növény és állatfajok megőrzése esetében, de az amerikai kormány tudósai felhagytak erőfeszítéseikkel e 23 faj esetében.

A fajok között a legismertebb a királyharkály: egy-egy egyedének meg nem erősített felbukkanása az elmúlt évtizedekben több sikertelen kutatáshoz is vezetett Arkansas, Louisiana, Mississippi és Florida mocsaraiban. A másik ismertebb faj az Alabama és Mississippi folyóiban őshonos Pleurobema marshalli folyami kagyló, amelyet egykori azonosítása után soha többé nem találtak a kutatók.

A kihalásokat számos tényező okozza: a fajok élőhelyéül szolgáló térségek túlzott fejlesztése, a vízszennyezés, az erdőirtás, az invazív fajok megjelenése, a gyűjtők általi kereslet miatti vadászat.

Minden egyes esetben az ember a fő tényező – hangsúlyozzák a szakemberek.

Mind a 23 fajnak volt bizonyos esélye a túlélésre, amikor az 1960-as évek elején a veszélyeztetett fajok közé sorolták őket. A listáról azóta csupán 11 fajt távolítottak el kihalás miatt, és 54 fajt azért, mert populációi talpra álltak, utóbbiak között van a fehérfejű rétisas, a barna pelikán és a hosszú szárnyú, vagy púpos bálna.

A szerdai bejelentés nyomán elkezdődik egy három hónapig tartó véleményezési időszak az előtt, hogy hivatalosan kihalttá nyilvánítják ezeket a fajokat.

Világszerte 902 fajt tartanak kihaltként nyilván. Tényleges számuk azonban jóval magasabb lehet, mivel egyes fajokat soha nem is azonosítottak. Kutatók már régóta figyelmeztetnek arra, hogy a Föld egy „kihalási válságot” él át, a flóra és a fauna ezerszer gyorsabban pusztul manapság, mint az emberek elterjedése előtti időszakban.

Nagy Nikoletta további cikkei
  • Már fiatal felnőtteknél is megjósolható a demencia
  • Szünetelteti marsjárói földi irányítását a NASA
  • Nem minden cukorbetegre egyformán veszélyes a koronavírus

The post 23 újabb faj halhatott ki az emberiség miatt first appeared on 24.hu.

Related posts

Meghalt Csatári József kétszeres olimpiai bronzérmes birkózó

MO.CO.HU

Iránban az elnök szerint elkezdődött a negyedik hullám

MO.CO.HU

Előléptetést vártak a kolumbiai katonák a civilek legyilkolásáért

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This