6.9 C
Budapest
March 29, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
alzheimer-kórdemenciadepresszióMAGYARORSZÁGmentális egészségTudomány

Már fiatal felnőtteknél is megjósolható a demencia

A Kaliforniai Egyetem kutatói kimutatták: összefüggés van a mentális egészség és a demencia kialakulása között. Míg a korábbi kutatások is találtak kapcsolatot a depresszióval, a friss kutatás most azt derítette ki, hogy a fiatal felnőtt korban megélt mentális állapot rengeteget számít a későbbi demencia kialakulásában.

Az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény szerint a fiatal felnőtt korban jelentkező depresszió már tíz évvel később is kognitív problémákat okozhat, és előrejelzi a demencia kialakulását is. A Journal of Alzheimer’s Disease tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint az amerikai kutatók 15 ezer emberre alkalmaztak fejlett statisztikai modelleket, és kimutatták, hogy

73 százalékkal magasabb volt a kognitív hanyatlás esélye azoknál, akik fiatalkorban voltak depressziósak a mentálisan egészséges emberekhez képest, míg azoknál, akik később éltek át depressziót, ez az arány 43 százalék volt.

A kutatók szerint számos mechanizmus okozhatja ezt az összefüggést. Ezek közé tartozik, hogy a központi stresszválasz-rendszer hiperaktivitása növeli a glükokortikoidok nevű stresszhormonok termelődését, ami a hippokampusz károsodásához vezet. Ez az agy azon része, amely elengedhetetlen az új emlékek kialakításához, rendszerezéséhez és tárolásához.

Más kutatások összefüggésbe hozták a depressziót a hippokampusz méretének csökkenésével, és egy korábbi tanulmány kimutatta, hogy a nőknél gyorsabban csökken a térfogata az agy ezen részének.

A kutatók összességében azt tapasztalták, hogy minél súlyosabbak a depressziós tünetek, annál nagyobb a kogníciós probléma, és annál gyorsabb a hanyatlás mértéke is.

Nagy Nikoletta további cikkei
  • Szünetelteti marsjárói földi irányítását a NASA
  • Nem minden cukorbetegre egyformán veszélyes a koronavírus
  • Annyit drogoztak a Glastonbury Fesztiválon, hogy az már károsítja a környezetet

The post Már fiatal felnőtteknél is megjósolható a demencia first appeared on 24.hu.

Related posts

Vádat emeltek egy török influenszer ellen, mert az amszterdami szexmúzeumban készített képeket

MO.CO.HU

Beszállhatnak a dolgozók az OTP-be

MO.CO.HU

Karácsony: Budapestet nem lehet legyőzni – videó

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This