15.5 C
Budapest
March 28, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
dolgozókfizetésekfluktuációGazdaságjuttatásokMAGYARORSZÁGmunkamunkaerő-piacmunkavállalás

Óriási a feszültség a munkaerő-piacon, berobbant a fluktuáció

A HR-Evolution Kft. 2021 márciusában készült fluktuációbenchmark-kutatásának eredménye szerint 2020-ban mélypontra került az elvándorlás átlagos mértéke a hazai munkaerőpiacon. A múlt évben 3 százalékponttal, 29 százalékról 26 százalékra csökkent az átlagos fluktuáció. A fluktuáció szektoronként eltérő értéket mutatott. A legmagasabb 2020-ban a termelésben volt (29 százalék), a szolgáltatószektorban pedig 24%. A pandémia a kereskedelemre volt a legjelentősebb hatással, ahol 32 százalékról 18 százalékra csökkent a fluktuáció mértéke.

Halasztották a váltást a dolgozók

A csökkenés szerintük a koronavírus-járvány fékező hatásának volt az eredménye. Ám hiába javultak a fluktuációs adatok, az azt kiváltó okok nem szűntek meg, sőt a pandémia újakat teremtett – ez a cég ügyvezetője, Csikós-Nagy Katalin fluktuációkezelés-szakértő véleménye. A szakértő szerint a múlt év egy átmeneti időszak volt, amikor inkább a kivárás, mint a valódi elköteleződés miatt halasztották a váltást a munkavállalók. Ebben a bizonytalan helyzetben sokan „kivártak”, hogy ha kicsit rendeződik a munkaerőpiac, váltanak. A járvány fékező hatásának enyhülésével ez most be is következett.

Előrejelzésük szerint 2021-ben újra 30 százalék felett lesz az átlagos fluktuáció. A munkáltatók visszajelzésein alapuló piaci információk szerint óriási a feszültség a munkaerőpiacon.

Növekvő bérek és juttatások

Adataik alapján a drámai ütemben növekvő elvándorlási adatok mellett kilőttek a bérek a kékgallérosok körében.

  • Budapesten és környékén 2018-ban 1100 forint volt az átlagos órabér, míg
  • 2021-ben 29 százalékkal magasabb, 1420 forint, és egyre emelkedik.

A pluszjuttatások terén még jelentősebb a változás.

  • Átlagosan havi 50 ezer forintott tettek ki a kékgallérosoknál a juttatások 2018-ban,
  • ma már 144 ezer forint körül lehetnek.

Munkáltatói reakciók

A koronavírus-járványra adott reakciójuk alapján a munkáltatók három nagy táborra oszlanak.

  • A támogatók, akik emberközpontúan, valódi támogató hozzáállással voltak jelen munkavállalóik életében az elmúlt egy évben.
  • A látszatintézkedők, ahol a támogatások inkább munkáltatóimárka-építési célokat szolgáltak, mint valódi segítségnyújtást.
  • Végül a passzív vállalatok, ahol az emberi tényezők a háttérbe kerültek.

A kutatást végző cég szerint leginkább utóbbi két csoportot sújtja a fluktuációrobbanás.

„Ezek a fluktuációs értékek rendkívül magasak, óriási költséget és károkat jelentenek a munkáltatóknak. Mára eljutottunk oda, hogy az elvándorlás költségei és kára mindenhol jóval meghaladják a munkavállalók megtartásra fordítható befektetéseinek összegét. Ebben a munkaerőpiaci helyzetben, amikor egyszerre van jelen a fluktuáció és a munkaerőhiány, a bérnövekedés és a koronavírus miatti bizonytalanság és változások, egy munkáltató nem teheti meg, hogy ne fektessen munkavállalói elkötelezettségének növelésébe” – tette hozzá Csikós-Nagy Katalin.

Dolgozói igények

A fluktuációkezelés-szakértő szerint nagyon fontos foglalkozni a koronavírus-járvány hatására megváltozott munkavállalói igényekkel is. Ilyen például a munkába járással töltött idő, mely a szellemi dolgozóknál kardinális kérdés lett. Megtapasztalva az otthoni munka kényelmét, nem szívesen utaznak sokat a munkahelyre, egyre gyakoribb elvárás a home office.

A fizikai dolgozók számára fontosabbak lettek a pluszjuttatások. Egyre tudatosabban figyelnek a testi és lelki egészségükre a kékgallérosok is, nem szívesen vállalnak már olyan műszakrendes munkát, ami hosszú távon egészségügyi károkat okozhat.

The post Óriási a feszültség a munkaerő-piacon, berobbant a fluktuáció first appeared on 24.hu.

Related posts

Érdemes jobban vigyázni a neten, ha jön a Black Friday

MO.CO.HU

Olaszországban is folytatja a versenyt a Wizz Air az Alitalia leállítása után, de Ukrajnában lépett nagyot

MO.CO.HU

Megnőtt az alapbér és a biztonság jelentősége a járvány miatt

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This