37.5 C
Budapest
May 21, 2022
2020 – 2022 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
bmi covid-19 cukorbetegség diabétesz koronavírus MAGYARORSZÁG testtömegindex Tudomány

Nem minden cukorbetegre egyformán veszélyes a koronavírus

Érdekes kutatás jelenik meg hamarosan a cukorbetegség és a koronavírus-fertőzés kapcsolatáról a Diabetologia tudományos folyóiratban: kiderült, hogy nem egyformán érinti az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegséggel élőket a betegség, és az is, hogy a BMI-nek nem sok köze van a fertőzés súlyosságához.

Az EurekAlerten megjelent sajtóközleményből kiderül: a 2-es típusú cukorbetegség a kórházba került fertőzöttek között magasabb halálozási esélyt jelentett, mint az 1-es típusú. Az idősebb kor és a magas C-reaktív fehérje (CRP) kombinációja szintén magasabb halálozási kockázathoz kapcsolódott.

A krónikus vesebetegségben szenvedő fiatalabbak (70 év alattiak) szintén nagyobb valószínűséggel haltak meg – a vesebetegség pedig a cukorbetegség gyakori szövődménye. A testtömegindex (BMI) azonban nem volt összefüggésbe hozható a halálozással.

A brit kutatók 1004 beteg vizsgálatából jutottak ezekre az eredményekre, 7,5%-uk került intenzív osztályra, 24%-uk pedig a kórházba szállítást követő hét napon belül meghalt. Az elemzés azt mutatta, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők 2,5-szer nagyobb valószínűséggel haltak meg a kórházi felvételt követő hét napon belül, mint más típusú cukorbetegségben szenvedők. A tanulmány szerzői szerint ennek az lehet az oka, hogy a 2-es típusú cukorbetegség általában idősebb embereknél fordul elő, és más, régóta fennálló egészségügyi állapotok kísérhetik, így nagyobb a kockázata annak, hogy a beteget nagyon rosszul érinti a fertőzés.

A kutatók arra is rájöttek, hogy a vércukor-szabályozás segíthet a tünetek és a súlyosság enyhítésében.

Nagy Nikoletta további cikkei
  • Annyit drogoztak a Glastonbury Fesztiválon, hogy az már károsítja a környezetet
  • Influenza elleni mRNS-oltást tesztel a Pfizer
  • Ezen múlhat, kinél jár súlyos tünetekkel a COVID-19

The post Nem minden cukorbetegre egyformán veszélyes a koronavírus first appeared on 24.hu.

Related posts

Magyar kutyák segítenek elkapni a mérgezőket

MO.CO.HU

Ekkor búcsúzhatunk el a Windows 10-től

MO.CO.HU

Schobert Norbit saját felelősségre hazaengedték a kórházból

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status