6.7 C
Budapest
April 18, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
hangrendszerhardvertesztMAGYARORSZÁGrazerrazer nommo proTechteszt

Asztali géphez és tévéhez is jó a Razer 2.1-es hangrendszere

A Razer sokaknak lehet ismerős: a cég különböző videójátékos perifériákkal futott be, majd szép lassan elkezdte bővíteni a portfólióját. Mára laptopok, fejhallgatók, sőt egészen extrém kiegészítők érhetők el a márka logójával felvértezve. A gyártó idővel a hangcuccok terén is terjeszkedni kezdett: először a laptopokhoz tervezett Razer Ferox-szal nézett be a piacra, aztán jött a Leviathan nevű hangprojektor, ami már asztali számítógépekhez, illetve konzolokhoz készült. Ezt követte a Nommo széria első két tagja, amik még csak 2.0-ás, tehát sztereó hangfalak voltak. Ezek ágyaztak meg a legújabb tesztalanyunknak, az immár 2.1-es Nommo Pro hangfalszettnek.

24.hu Balra a mélyláda, a tévé mellett a két hangszóróval és a távirányítóval.

Razer Nommo Pro hangrendszer

Az eszköz hatalmas dobozban érkezett, amiből – prémium termékről lévén szó – nem spóroltak ki semmit: a hangerőt szabályzó távirányító mellett kapunk egy USB-kábelt a számítógépekhez, egy optikai vezetéket, amivel konzolhoz vagy tévéhez csatlakoztatható a rendszer, hagyományos jack kábelt az analóg eszközhöz, illetve az áramellátáshoz szükséges kiegészítő sem hiányzik.

A Nommo Pro nagy újdonsága, hogy az elődeivel ellentétben nemcsak egy hangfalpárt kapunk, de a csomag része egy méretes mélynyomó is.

A hangszórók beépített lábbal rendelkeznek, és bár a kábelek jó minőségűek, a cseréjükre nincs lehetőség. A hengeres formájú szatellit egységeken egy nagyobb középsugárzót és egy dómsugárzót találunk, amik a kialakításnak köszönhetően egységesen felfelé néznek. Számunkra hiányzott, hogy a szög állítható legyen, és a fali rögzítést is megoldhatta volna a gyártó, ugyanakkor az összeszerelési minőségre egyáltalán nem lehet panasz. Érdemes továbbá kiemelni a talpakat, amik – Razer eszközről lévén szó – kedvünkre konfigurálható RGB LED világítást kaptak.

24.hu Nem lett volna baj, ha a szög állítható, cserébe viszont van saját világítása a talpaknak.

A mélynyomó – amiről egy irodai kuka jutott eszünkbe – egy közel 40 cm magas fekete henger, az elején egy szolid Razer logóval, a hátulján pedig a szükséges csatlakozókkal, mivel ez tölti be a központi egység szerepét. Ezen keresztül biztosított a tápellátás, itt tudjuk ki- és bekapcsolni a rendszert (bár erre van gomb a távirányítón is), illetve ide csatlakoznak a hangszórók és a bemeneti eszközök, tehát a televízió, a konzol vagy a számítógép.

A nem túl bonyolult beüzemelést követően a Nommo Pro több módon is vezérelhető. Egyrészt adott a kör alakú kábeles távirányító, közepén egy egyszerű bekapcsoló gombbal, a szélén pedig egy minőségi fémgyűrűvel, amivel a hangerő állítható – a változást ráadásul apró LED-ek felvillanása jelzi. A kiegészítőn helyet kapott továbbá egy fülhallgató és mikrofon bemenet, illetve egy extra gomb, amivel a különböző források (USB, optikai, analóg, Bluetooth) tudunk váltani.

24.hu A mélyláda mérete azért jelentős.

Mélyebbre ásva kapunk további két lehetőséget: számítógépre telepíthető a Razer Synapse, iOS-es és Androidos eszközökre pedig a Nommo Pro alkalmazás, utóbbival már Bluetooth-on keresztül is vezérelhető a rendszer. Ezekkel a programokkal – a hangerőn kívül – állítható a basszus és testre szabhatók a hangszórók LED fényei. De ez még nem minden, hiszen a rendszer THX minősítést és Dolby Virtual Surround Soundot is kapott, és amennyiben az előre definiált hangképek nem lennének megfelelők, egy 8 sávos equalizeren magunk is állíthatjuk a hangzást. Ami hiányosság, hogy nincs lehetőség több EQ beállítás elmentésére és bemenethez társítására. Pedig kézenfekvő lenne, hogy az USB forrásra váltva a rendszer automatikusan THX hangképre, míg a tévére kötött optikai bemenet a Dolby filmes beállítására váltson. A telefonos alkalmazással mindez csak egy érintés, de egy ilyen eszköznél azért már elvárná az ember a hasonló kényelmi funkciókat.

Kettő az egyben

A Nommo Prót egyaránt teszteltük asztali számítógépre és egy nappali tévéjére kötve. A szerkesztőségben arra jutottunk, hogy az emberek nagy részénél a hangfalrendszer fejlesztése nem prioritás, inkább másra költjük a pénzt. Ez volt a helyzet esetünkben is, hiszen a számítógépnél egy több mint 10 éves JBL Creature 2 helyett állítottuk be Razer rendszerét. A 2.1 csatorna okán rendes térhatás persze nincs, de mind az F1 2019-nél, mind Forza Horizon 2-nél olyan élményt biztosított a mélyláda, mintha valóban a szobában lenne egy motor.

Lövöldözős játékoknál szintén érződött a hangfalszett előnye, hiszen a látványos akciók közepette a testünkön vibráltak a robbanások. Persze nem csak a mélyek terén hozott változást a Nommo Pro: a jól irányba állított hangszóróknak hála a közép és magas hangok is tisztán hallatszódnak, legyen szó akár a töltényhüvelyek pattogásáról vagy a gumik csikorgásáról.

24.hu A vezetékes távirányítónak főleg egy PC mellett vesszük hasznát.

A tévére és a filmekre áttérve sokszor váltottunk a THX és a Dolby Movie között, hogy kiderüljön, vajon melyik adja a jobb élményt. Tapasztaltunk szerint ez nagyban függ a forrástól is, hiszen a Netflixnél például egyértelműen a THX volt a nyerőbb beállítás. Egy panel nappaliját bőven betölti a hangzás, bár a mélyláda jó eséllyel nem egy átlagos magyar szobamérethez lett kitalálva.

A YouTube esetében már inkább a Dolby beállításait favorizáltuk, és itt érdemes megjegyezni, egy ilyen hangfalrendszerrel jól érzékelhető, hogy egy adott videós mennyit foglalkozott a hangot érintő utómunkával – döbbenetes különbségek érezhetők a különböző tartalmak között. Ha pedig már a részletekről van szó, természetesen tömörítésmentes zenéket is ráeresztettünk a Nommo Pro egységeire, és a rendszer ezen a területen sem okozott csalódást. Magas hangerőn, sok hangszert felvonultató zeneműveknél is gyönyörűen kivehető volt minden részlet, szóval a Razer üdvöskéje nemcsak játékhoz, illetve filmekhez és sorozatokhoz lehet ideális választás.

A teljesítményről nyugodtan kijelenthető, hogy az esetek 99 százalékában egy átlag lakáson belül sosem fogjuk maxra csavarni a hangerőt, mert az gyors összeveszést eredményezne a szomszédokkal. Pedig a Nommo Pro bírja a strapát: mindent ütközésig tekerve sem tapasztaltunk torzulás, nekünk előbb vált elviselhetetlenné a hangzavar, mint a rendszer egységeinek.

Nem egy átlagos rendszer

Zárásként jöhet az abszolút jogos kérdés, miszerint van-e létjogosultsága egy körülbelül 160 ezer forintért kínált, leginkább asztali számítógép mellé ideális hangrendszernek? Az egyértelmű, hogy a Dolby Virtual Surrond Sound nem vált ki sokcsatornás, térhatásra is képes szettet, de ettől függetlenül egy egész lakást betöltő rendszert kapunk a pénzünkért.

Beszerezni viszont csakis akkor lehet értelme, ha olyan eszközre vágyunk, ami egyaránt használható PC és tévé/konzol kombó mellett. Pusztán a számítógép mellé ennél jóval olcsóbban is találunk minőségi hangzást biztosító megoldást, ha pedig csak a tévénk mellé keresünk hangrendszert, akkor ebben az árkategóriában bőven találni kompetens alternatívát, legyen szó akár hangprojektorról vagy több elemből álló rendszerről.

Csanádi Márton további cikkei
  • Végre minden kiderült a Canon új csúcsgépéről, az EOS R3-ról
  • Nem vagyunk hozzászokva, hogy egy ekkora laptop ilyen könnyű legyen
  • Sony X90J: ezzel a tévével nem nagyon hibázhat

The post Asztali géphez és tévéhez is jó a Razer 2.1-es hangrendszere first appeared on 24.hu.

Related posts

Márki-Zay Péter: Karácsony megpróbál kész helyzet elé állítani

MOCOHU

Megszületett a Már megint Malcolm főszereplőjének első gyereke

MOCOHU

Öt szakszervezeti szövetség közösen kéri, hogy még ne nyissák ki az iskolákat és az óvodákat

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This