11.7 C
Budapest
April 23, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
ausztriagrazgyőzelemkommunistákMAGYARORSZÁGNagyvilágválasztás

„Stalingraz”: győztek a kommunisták Ausztria második városában

A Sztálingrádot idéző „Stalingraz”-ként utalt Stájerország székhelyére az egyik osztrák újságíró azután, hogy a kommunisták (KPÖ) győztek Ausztria második legnagyobb városában, a közel háromszázezer lakosú Grazban. 28,9 százalékot értek el a vasárnapi helyi választáson, ami 9 százalékpontos növekedés.

Természetesen nincs szó a sarló és kalapács uralmáról, sokkal inkább egy „jobb SPÖ”-t (azaz „jobb szociáldemokrata pártot”) testesít meg az osztrák kommunista párt: az emberekhez közel állnak, szociális biztonságot kínálnak a választóknak – véli a Salzburger Nachrichten kolumnistája, Martin Behr. Ugyanezt hangsúlyozta az osztrák Profil véleménycikkében Christa Zöchling, megjegyezve, Graz első polgármesternője egy kommunista lehet, Elke Kahr, a párt helyi vezetője. Szerinte ezzel az eredménnyel egyébként senki sem számolt – hiszen Sebastian Kurz kancellár pártjától, az Osztrák Néppárttól (ÖVP) senki sem várt 12 százalékos zuhanást a városban.

 

Jézus Szíve Kommunizmus

Grazban alapvetően nem jelent újdonságot a kommunisták jelenléte: két évtizede a KPÖ egyik fellegvárának számít a stájer tartományi székhely. Zöchling szerint a „grazi csoda”, azaz a kommunisták győzelme hátterében nincs semmi titok. A nyugati féltekén ez ugyan egyedülállónak számít, de valójában egyértelműen a „Basisarbeit” eredménye, vagyis, hogy „alapozó munkát” végeznek, a társadalom legkisebb sejtjeiig is eljutnak a KPÖ aktivistái.

Két évtizede 20-22 százalékot kapnak a községtanácsi választásokon, egyes városnegyedekben – például ott, ahol sok diák él – még ennél is többet. Kezdetben „Herz-Jesu-Kommunismus”-nak, azaz Jézus Szíve-kommunizmusnak gúnyolták sokan a KPÖ munkáját. Alapjában véve arról van szó, hogy a KPÖ városi tanácsosai és képviselői nem úgy viselkednek, mint a politikusok, hanem mint a szociális munkások.

A KPÖ nem adta fel a globális kapitalizmus gyengítésének és végső soron megszüntetésének távlati célját, ez továbbra is a programpontjaik között szerepel. Kelet-Európa sok táján ezért esélyük sem lenne a hatalomra, hiszen az itt élők megtanulhatták, milyen népirtásokhoz vezetett ez – tehetjük hozzá. A Profil véleménycikkében Zöchling ezzel kapcsolatban kifejti,

a kommunizmus mint valami távoli galaxis tűnik fel a vízióikban,

ahol valamikor a jövőben landolni szeretnének. (Valójában tehát a XIX. század végi szociáldemokratákra hasonlítanak, a revizionista marxistákra, akik feladták az azonnali kommunista hatalomátvétel ábrándját, s akikből a modern szociáldemokrácia kinőtt – ezt is megjegyezhetjük.)

Ezért írhatja a grazi KPÖ-ről a Salzburger Nachrichten, hogy olyanok, mint egy „jobb SPÖ”, azaz tulajdonképpen a régi szociáldemokráciához találtak vissza a „jótékonykodó” modern kommunisták.

Abszolút populizmus

Valójában nemcsak erről van szó. A KPÖ a második világháború óta képviselteti magát a grazi városi (község)tanácsban. A szegényeknek és a gyengéknek sorozatosan sikerült kisebb-nagyobb támogatásokat kiharcolniuk. Az 1990-es években pedig Ernest Kaltenegger vezetésével viszont a tömegközlekedést is sikerült alacsony áron hozzáférhetővé tenniük.

Az első nagyobb választási sikerük 1998-ban következett be, ekkor a lakásügyeket kapták meg feladatként a városban. Itt az olcsó szociális lakások révén értek el sikereket és növelték népszerűségüket.

A KPÖ fegyvere a szolidaritás, a szegények és a gyengék támogatása. Minden kommunista helyi képviselő egy szociális alapba teszi be a fizetése egy részét, a legtöbben annak nagy részét. A heute.at információi szerint 1998 óta összesen körülbelül 2,5 millió eurót gyűjtöttek így össze, legalább 800-900 millió forintot. Ebből körülbelül 20 ezer ember részesült.

Ebből kapnak a szükséget szenvedők segítséget. Kifizethetik a lakbérhátralékot, megjavíthatják a boilerüket vagy szereznek nekik egy mosógépet, esetleg élelmiszert vásárolnak belőle. A polgármesteri tisztség mostani várományosa, Elke Kahr például a közelmúltban fogadóóráján egy nyugdíjas a tönkrement olvasószemüvegével kereste meg. És kapni is fog egy újat. De nemcsak pénzt osztanak: beszélgetnek is a rászorulókkal, segítséget kérőkkel. Nem minden szükséghelyzet igényel pénzt.

Kahr nyilvánossághoz, a választóihoz való viszonya is szokatlan. Amellett hogy személyes fogadóórákat tart – ezeken hetente körülbelül 150 embert fogad – még a mobilszámát is kiplakátoltatta a városban, hogy akinek szüksége van segítségre, könnyen elérhesse. Jelenleg 6100 eurót keres, ebből 1950-et tart meg magának, és hetente negyven embernek anyagilag is segít. Ezzel egyébként nincs egyedül: más osztrák tartományokban is lemondanak fizetésük egy részéről a kommunista funkcionáriusok, akik helyet szereznek valamilyen választott testületben.

Kahr abszolút populizmusát jelzi, hogy kimondta, egyetlen lobbinak akar csak eleget tenni: az embereknek. Éppen ezért a korábban idézett véleményekkel ellentétben az osztrák üzleti élet lapjaként is ismert Der Standard „vörös forradalomról” írt.

A párt egyfajta szolgáltató centrumként is működik: fenntartanak például egy segélyvonalat a lakásbérlők számára, akiknek problémájuk van a tulajdonosokkal. Legfontosabb programpontjaik mindennek szellemében az olcsó tömegközlekedés, a teljesíthető lakbérek és a szociális igazságosság.

Grazban megbuktak Kurzék

A kommunisták óriási grazi győzelme azonnali hatást gyakorolt a legfőbb helyi ellenfelükre. Siegfried Nagl, az Osztrák Néppárt (ÖVP) polgármestere, aki 18 évig állt a „stájer metropolisz” élén, a vereség után rögtön bejelentette visszavonulását a politikától. A 25,7 százalékos ÖVP-eredmény egyben Nagl személyes mélypontja is volt.

Nagl tényleg elhitte a „metropolisz-álmot”: nagyravágyó tervei között 2026-ban téli olimpiát rendezett volna, kétmilliárd euróért metrót akart a városba, de a polgárok ezeket a helyi viszonylatban megalomán terveket – ha egyáltalán megkérdezték őket – elutasították. Nem tett jót a távozó polgármesternek az sem, hogy a részben szélsőjobboldali irányzatot képviselő FPÖ-vel (Szabadságpárttal) kormányzott együtt helyben. Az FPÖ öt százalékpontot vesztett Grazban.

Az FPÖ 2019-ig, a Heinz-Christian Strache alkancellár bukásába kerülő Ibiza-videó nyilvánosságra kerüléséig együtt kormányzott szövetségi szinten is az ÖVP-val. Ám a botrány után Kurz megszabadult a szélsőjobboldaltól, így az FPÖ ádáz ellenfele most a bécsi parlamentben az ÖVP-nak – miközben a kancellár maga egyre inkább szélsőséges irányba mozdul el.

ALEX HALADA / AFP Heinz-Christian Strache

Már maga Nagl is kritizálta a Kurz-kabinet egyre radikálisabb felfogását, a bevándorlásellenes politika keménységétől kezdve az egyházakkal szemben megütött hangnemig. Főleg a keresztényszociális gondolkodás gyengülését kérte számon Kurzon. Ez a bécsi pártközpontot érő kritika most felerősödhet a stájerek részéről – bár immár Nagl nélkül.

Kurz a KPÖ győzelme után azt nyilatkozta, hogy az „nagyon meglepte”, és szerinte elgondolkodtató, hogy a kommunisták választást nyerhetnek, még ha regionális választást is, Ausztriában.

Előretörtek a Zöldek

A Zöldek ugyanakkor majdnem hét százalékot javítottak a stájer fővárosban: 17,3 százalékot kaptak. Egyelőre hivatalosan nem nyilatkoztak arról, hogy össze akarnak-e fogni a kommunistákkal. Werner Kogler alkancellár, a Zöldek vezetője (aki országosan az ÖVP-val van egy koalícióban) ugyanakkor örült az eredménynek és történelmi sikerről beszélt. Kiderült az is, hogy örülne, ha bekerülnének a grazi vezetésbe.

A KPÖ grazi vezére, Elke Kahr viszont nem feltétlenül koalíciót, inkább „munkamegállapodást” akar a többi párttal, hogy a „szegények számára” mindenkinek a programjából a legjobbat átvéve egy közös tervet hajtsanak végre. Kahr hamarosan meg is kezdi a tárgyalásokat a többi párttal. Egyvalakivel biztosan nem akar összefogni: az ÖVP-val, azaz Kurz kancellár pártjával. Az FPÖ szélsőséges helyi szervezete pedig szóba sem került.

A szélsőjobbra hajló FPÖ 10,9 százalékra esett vissza. A szabadságpárti polgármester-jelölt és jelenlegi grazi alpolgármester Mario Eustacchio arra figyelmeztetett, hogy Graz a választással „nevetségessé teszi magát”, és ezt a voksolást „a graziak még meg fogják bánni”. Mindenesetre azt ígérte, hogy az FPÖ kemény ellenzéke lesz az új városvezetésnek.

The post „Stalingraz”: győztek a kommunisták Ausztria második városában first appeared on 24.hu.

Related posts

“Dettyvel szerelem volt első látásra” – exkluzív interjú Cseke Péterrel

MOCOHU

Meglepetést hozott az albérletpiac decemberben

MOCOHU

Billie Eilish fotója egy nap alatt 12 millió lájknál jár, csak azért, mert hajszínt váltott

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This