37.5 C
Budapest
May 24, 2022
2020 – 2022 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
hollandia koronavírus koronavírus friss hírek MAGYARORSZÁG Nagyvilág védettségi igazolvány

Kirúgták a védettségi igazolást bíráló holland államtitkárt

Mark Rutte holland miniszterelnök szombaton menesztette tisztségéből Mona Keijzer gazdasági államtitkárt, aki bírálta a kormány döntését a védettségi igazolvány bevezetéséről a koronavírus ellen beoltottak számára.

Rutte azután hozta meg a szokatlannak számító lépést, hogy Keijzer a De Telegraaf című holland napilapnak adott interjúban úgy fogalmazott:

Ha odáig jutottunk, hogy a társadalomban félni kell egymástól, hacsak nem mutatunk fel egy igazolást, akkor fel kell tennünk a kérdést: tényleg ezt az irányt akarjuk választani?

A kormány közleménye szerint Rutte úgy találta, hogy az államtitkár megjegyzései nem egyeztethetők össze a minisztertanács határozataival.

Hollandiában szombattól a 13 éves vagy annál idősebb emberek csak abban az esetben mehetnek étterembe, sport- vagy kulturális eseményre, ha igazolni tudják, hogy megkapták a koronavírus elleni védőoltást vagy átestek a fertőzésen, illetve ha negatív koronavírustesztet tudnak felmutatni. Az országban ugyanakkor feloldják a legalább másfél méteres távolságtartásra vonatkozó korlátozást.

Rutte azután döntött Keijzer váratlan elbocsátása mellett, hogy megkapta Stef Blok gazdasági miniszter jóváhagyását, illetve egyeztetett három kormányfőhelyettesével. Keijzer teendőit egyelőre Blok veszi át.

A védettségi igazolvány bevezetése miatt ezrek tüntettek szombaton Hágában. A dpa német hírügynökség megjegyzi: az egyik transzparensen az igazolványt azokhoz a kötelező személyazonosító igazolványokhoz hasonlították, amelyeket a második világháborúban a nácik vezettek be a megszállt Hollandiában a zsidóüldözés részeként.

(MTI)

The post Kirúgták a védettségi igazolást bíráló holland államtitkárt first appeared on 24.hu.

Related posts

A skizofrénia lett a koronavírus miatti halálozás második legfontosabb rizikófaktora

MO.CO.HU

Bear Grylls lehetett volna James Bond

MO.CO.HU

Elindult a FOMO-t író Kerékgyártó Yvonne új filmje, az Együtt kezdtük forgatása

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status