37.5 C
Budapest
May 26, 2022
2020 – 2022 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
bécs fridays for future klímatüntetés klímaváltozás MAGYARORSZÁG Nagyvilág

Több ezres klímatüntetés volt Bécsben

Több ezren tüntettek pénteken Bécsben a Fridays for Future klímavédelmi mozgalom által meghirdetett akcióban – írja az MTI. A mozgalmat támogató zöld szervezetek, diákok és aktivisták világszerte azért mennek utcára ezen a napon, hogy akciójukkal a politikusok, kormányok és a közvélemény figyelmét a klímaválságra irányítsák. A mozgalom támogatói szerint a politikai döntéshozók nem tesznek eleget a közelgő klímakatasztrófa megelőzésért, és ezzel veszélyeztetik a következő nemzedékek jövőjét.

Az aktivisták fokozott klímavédelmi intézkedéseket sürgetnek, hogy a 2015-ös párizsi klímacsúcson elfogadott megállapodás értelmében valóban sikerüljön a Föld felmelegedését 1,5 Celsius-fokkal csökkenteni.

Renate Anderl, az Osztrák Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezetének (AK) elnöke támogatásáról biztosította a környezetvédelmi aktivistákat. Az idei nyár természeti katasztrófái megmutatták, hogy az utolsó utáni pillanatban vagyunk, és igenis oda kell figyelni a jövőjüket féltő fiatalok hangjára, mert ha ma nem cselekszünk, valóban késő lesz – jelentette ki.

A bécsi megmozduláson – mely hangos, de atrocitásoktól mentes volt – a rendőrség adatai szerint 5500-an, míg a szervezők becslése szerint 15-20 ezren vettek részt, többek között a jól ismert környezetvédelmi NGO-k, a szakszervezetek és a Vöröskereszt képviselői, valamint diákok ezrei.

2019 óta tüntetnek világszerte a környezetvédők a klímavédelem jegyében. A Fridays for Future (Péntekenként a jövőért) mozgalmat Greta Thunberg tette népszerűvé világszerte. A svéd aktivista 2018. augusztus 20-án kezdte sztrájksorozatát. Azon a pénteken az iskola helyett a svéd törvényhozás épületéhez ment, hogy tüntessen a klímaváltozás elleni határozottabb fellépésért. Thunberg idén a berlini demonstráción szólalt fel.

The post Több ezres klímatüntetés volt Bécsben first appeared on 24.hu.

Related posts

Vashiányod van? Tesztelj és derítsd ki! (x)

MO.CO.HU

Saját mostohaanyja és féltestvére bocsátott áruba egy 13 éves lányt

MO.CO.HU

Kim Dzsongun forródrótot ígért Szöulnak

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status