37.5 C
Budapest
May 29, 2022
2020 – 2022 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
MAGYARORSZÁG Nagyvilág oligarcha parlament törvény ukrajna volodimir zelenszkij

Átment, mégis pótvizsgázik Zelenszkij oligarchamentesítése

Az ukrán parlament csütörtökön nagy többséggel fogadta el az oligarchaellenes törvényt, ám azt jogi ellentmondásai miatt újra napirendre tűzik – írta az MTI. Előzőleg ukrán hírportálok idézték a Hang (Holosz) ellenzéki párt képviselőjét, Jaroszlav Zseleznjakot, aki közölte, a nemzetbiztonsági és védelmi bizottsága döntött így.

Szerinte a törvény ötödik cikkelyének vizsgálatakor durva hibákat találtak, olyan módosítások került be, amelyek ellentmondanak  egymásnak. Pártja erre többször figyelmeztetett – tette hozzá. A törvény kifogásolt része azt taglalja, miként határozzák meg, hogy ki minősül oligarchának.

A Volodimir Zelenszkij államfő által előterjesztett törvény célja, hogy csökkentse azokat a nemzetbiztonsági kockázatokat, amelyek a jelentős gazdasági és politikai súllyal bíró személyek (oligarchák) túlzott befolyása miatt alakulnak ki.

A jogszabály szerint a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) dönti el, ki számít oligarchának. Őket nyilvántartásba veszi az alapján, hogy az illető részt vesz-e a politikai életben, befolyással bír-e a médiára, tulajdonosa-e monopolhelyzetben lévő vállalatnak, vagyona meghaladja-e a 85 millió dollárt (több mint 25 milliárd forintot).

Az oligarchák nem finanszírozhatnak politikai pártokat, nem vehetnek részt privatizációban.

A jogszabály kötelezi az állam tisztségviselőit, hogy vallják be az oligarchákkal lebonyolított ügyleteiket.

Az államfő korábban azt mondta, az RNBO tizenhárom olyan embert azonosított, akiket valószínűleg oligarcháknak minősítenek. Nem nevezte meg őket, de a kijevi sajtó szerint köztük lehet a 2019-es elnökválasztáson őt támogató Ihor Kolomojszkij, aki Ukrajna egyik leggazdagabb üzletembere, a legnépszerűbb ukrán televíziós csatorna tulajdonosa, illetve az ukrán hatóságok által hazaárulással vádolt és oroszbarátnak mondott Viktor Medvedcsuk is.

A törvényt alig egy nappal azt követően fogadták el, hogy ismeretlenek szerdán rálőttek az államfő főtanácsadójáénak autójára Kijev közelében. Szerhij Sefir sértetlenül úszta meg a támadást, de a sofőrje súlyosan megsebesült. Zelenszkij elnök nem zárta ki, hogy a támadást az ő törvényjavaslata váltotta ki.

The post Átment, mégis pótvizsgázik Zelenszkij oligarchamentesítése first appeared on 24.hu.

Related posts

ValóVilág: Gina esett ki a párbajon

MO.CO.HU

A Konyhafőnök VIP: Az nem tanítható, ahogy Horváth Cintia „kiszedte” a pitét a sütőformából

MO.CO.HU

Návai Anikó plagizált egy Scarlett Johansson-interjút a Nők Lapjának

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status