18.3 C
Budapest
March 28, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
adománycovid vakcinaenszjoe bidenkoronavírusMAGYARORSZÁGNagyvilágoltásusa

Félmillárd Covid-vakcinát dob be a közösbe az USA

Nagyban zajlik az ENSZ közgyűlése New Yorkban, és a világ vezetői sorra teszik szokásos, olykor meghökkentő nyilatkozataikat. Joe Biden amerikai elnök egy, a közgyűléshez kapcsolódó virtuális Covid-konferencián várhatóan nagy bejelentést tesz a BBC News szerint:

500 millió adag koronavírus elleni vakcinát ajánl fel az Egyesült Államok nevében a fejlődő világnak.

Ezzel már több mint egymilliárd vakcinát ajánlott fel az USA. Ezt annak tükrében kell nézni, hogy szakértők szerint 11 milliárd vakcina kéne a Föld lakossága 70 százalékának beoltásához. A WHO, azaz az Egészségügyi Világszervezet már annak is örülne, ha év végére minden országban elérné a 40 százalékot az átoltottság, bár ez nem valószínű, hogy sikerülni fog. A helyzet a szokásos: a gazdagabb országok már beoltották lakosaik jelentős részét, míg a fejletlenebb világrészen 2 százalék körüli csak a beoltottak aránya.

Kapcsolódó
Joe Biden: Lesz másik világjárvány

Először mondott beszédet amerikai elnökként az ENSZ-közgyűlésen.

A BBC megjegyzi, az USA már korábban is felajánlott 580 millió adag oltást, de mindössze 140 milliót szállított eddig le. A gazdag államoknak 1,2 milliárd fel nem használt dózisuk lehet az év végéig, és még ha rá is állnak a harmadik oltásra, simán maradhat 241 millió olyan vakcina, ami kukába kerülhet, ha nem adományozzák el. Komoly probléma eleve, hogy a szegény országoknak vakcinákat juttato Covax-program szerint sokszor kapnak a lejárathoz közeli vakcinákat, amiket már alig van idő beadni.

The post Félmillárd Covid-vakcinát dob be a közösbe az USA first appeared on 24.hu.

Related posts

Puszta kézzel ölt meg egy oroszlánt

MO.CO.HU

Lakásokba csönget be a Fidesz petíciós aláírásokért

MO.CO.HU

A Belügyminisztérium szerint a kormány nyitott a tanárok átvezénylésének a módosítására is

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This