37.5 C
Budapest
May 23, 2022
2020 – 2022 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
baktérium brokkoli ízlelés karfiol MAGYARORSZÁG táplálkozás Tudomány zöldség

Ezért utálhatja annyi gyerek a brokkolit

Sok gyerek van, aki ki nem állja a karfiolt, a brokkolit és más káposztákat. Egy friss tanulmány alapján a jelenség hátterében olyan enzimek állhatnak, amelyek kellemetlenné alakítják a zöldségek ízét – írja a Live Science.

A cisztein-liázokat olyan baktériumok állítják elő, amelyek a szájban élnek, ugyanezen enzimek pedig a káposztákban, köztük a brokkoliban és a karfiolban is fellelhetőek. A cisztein-liázok képesek lebontani az S-metil-L-cisztein-szulfoxid (SMCSO) vegyületet, a folyamat során pedig jellegzetes szagú vegyületek keletkeznek.

Korábbi, felnőtteken végzett vizsgálatok alapján az enzimek nyálmintában zajló aktivitása befolyásolja, hogy mennyi SMCSO bomlik le, ez pedig hat arra, hogy az emberek miként érzékelik a zöldségek ízét. A szakértők arra voltak kíváncsiak, hogy hasonló-e a helyzet a gyermekeknél is, akik alapvetően érzékenyebbek a keserű és savanyú ízekre.

A kísérletben 98 pár szülő 6-8 éves gyermekei vettek részt.

Az eredmények alapján azon gyerekek, akiknek nyálmintájában több az SMCSO-származék, jellemzően kevésbé szeretik a különböző káposztákat.

A felnőttek esetében a karakteresebb szag nem feltétlenül váltotta ki a zöldségek utálatát.

David Malan / Getty Images

A gyermekek különösen érzékenynek bizonyultak a dimetil-triszulfidra, a vegyület az SMCSO és a hús bomlása során jön létre. Az anyag kis koncentrációban még nem szagos, nagy mennyiségben viszont kellemetlen.

Mivel a szülőknél és gyermekeiknél a rossz szagú vegyületek hasonló arányban voltak jelen a nyálmintákban, a szakértők azt feltételezik, hogy a szülők és gyermekeik szájában azonos baktériumok vannak jelen. Damian Frank, a Sydney-i Egyetem munkatársa azonban kiemelte: a minták mikrobiológiai összetételét nem elemezték.

The post Ezért utálhatja annyi gyerek a brokkolit first appeared on 24.hu.

Related posts

Egymás hegyén-hátán tárolták a halottakat, vizsgálat indul Szentendrén

MO.CO.HU

Pegazuson lovagló Orbán és Covid-kiábrándultság – megnyílt a 21. ARC kiállítás

MO.CO.HU

Nem kötött alkut a sályi néprajzkutató gyilkosa, sőt releváns bizonyítékokat ígért

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status