19.5 C
Budapest
May 8, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Belföldbüntetőperdunai hajótragédiahableányMAGYARORSZÁGviking

Hableány-tragédia: tanúk meghallgatásával folytatódott az ukrán kapitány büntetőpere

Kedden a tanúk meghallgatásával folytatódott a Pesti Központi Kerületi Bíróságon a 28 halálos áldozattal járó Hableány-tragédia büntetőpere. Eredetileg a dél-koreai túlélőket hallgatták volna ma meg, de az ottani nemzeti ünnep miatt ezt elhalasztották és helyettük a baleset idején Dunán dolgozó személyeket, hajóskapitányokat hallgatták ki.

“Láttam a Hableányt elhaladni, és néztem, ki milyen sebességgel halad. A Hableány a maximális sebességgel közeledett a Margit híd felé, a Viking még tartotta magát. Amikor a Hableány majdnem elérte a hidat, a szállodahajó elindult, és jelentősen gyorsuló sebességgel érte be a városnéző hajót”  – mondta a Pest-Buda kapitánya a Telex beszámolója szerint.

A tanúként meghallgatott férfi szerint nehezen volt „behajózható” a híd a vízállás miatt, ezért arra számított, hogy a két kapitány rádión jelez majd egymásnak. Ezért furcsállta is, hogy öt percig néma csend volt.

A férfi szerint a Viking kapitányának pontosan középen kellett volna tartania a hajót a híd előtt néhány méterrel. Ő viszont inkább beesett a hídba, s nem az utat tartotta.

“Ez olyan mintha az autópályán a saját sávomból elkezdenék egy másik sávba elcsúszni. Egyenesen kellett volna behajóznia a híd nyílásba, ehhez képest elmozdította a hajótestet, és ezt kellett aztán korrigálnia” – tette hozzá.

A lap beszámolója szerint bíróságon az is téma volt, hogy a bűnjelként lefoglalt Hableány roncsát senki sem igazán őrzi, és arról szinte bárki bármit elvihet. A tanácselnök elmondta, hogy a bűnjel kezelése nem az ő hatásköre, de felvette a kapcsolatot a tárolást végző céggel, és a törvényszék elnökségének is jelezte a problémát. Emellett arról is rendelkezett, hogy a Viking ukrán kapitánya is anyanyelvén olvashassa a jövőben a jegyzőkönyveket.

The post Hableány-tragédia: tanúk meghallgatásával folytatódott az ukrán kapitány büntetőpere first appeared on 24.hu.

Related posts

Két évig újították fel milliárdokért, mégis naponta százezren szívnak miatta

MOCOHU

15 millió adag vakcinát kukáztak, ezért Baltimore-ban leállnak az AstaZeneca gyártásával

MOCOHU

Szabó Bálint: Égő szalmabálához kötöztek a cipőfűzőmnél fogva

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This