4.3 C
Budapest
April 26, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
alkalmazásarachnofóbiaMAGYARORSZÁGphobyspókpókiszonyTech

Új módszert találtak a pókiszony csökkentésére

A Bázeli Egyetem tudósai egy olyan okostelefonos alkalmazást fejlesztettek, ami játékos módon szabadítja meg az érintetteket a pókiszonyuktól. A phobys nevű applikáció két héten át tartó használata után a pókiszonnyal vagy undorral élők könnyebben közelítettek meg egy terráriumba zárt valódi pókot, mint azok, akik nem próbálták ki az applikációt – írta a kutatócsoport a Journal of Anxiety Disorders című tudományos lapban megjelent tanulmányában.

Fóbiákat az emberek 3-15 százaléka megél élete során a tanulmány szerint. A pókoktól való kifejezett félelem az arachnofóbia, az ezzel élők között vannak, akik nem képesek emiatt a szabadban tartózkodni, mások aprólékosan átvizsgálnak minden termet, ahova belépnek és vannak, akik sohasem mennek pincékbe vagy padlásokra – írja az MTI.

Sokan szégyellik a betegséget, ezért nem keresnek profi segítséget, nekik nyújthat segítséget a phobys: az applikáció virtuális pókokat mutat a használóknak. Először a távolból, majd közelről figyelhetik meg az állatokat, végül meg is mozdulnak a pókok. Ha a kamerát a kezükre irányítják, a képernyőn egy digitális pók szalad fel a bőrükre.

Azok számára, akik félnek a pókoktól, könnyebb egy virtuális állattal szembesülni, mint egy valódival”

– magyarázta Anja Zimmer, a tanulmány egyik szerzője.

A fejlesztők egy játékhoz hasonlóan építették fel az applikációt. Több lépcsőfokon át egyre nehezebbek lesznek a gyakorlatok, végül már egyre több pók szaladgál a képernyőn. A kutatásban 66 arachnofóbiás ember vett részt, felük két héten át hat alkalommal félórás tréningen. A kérdőívek tanúsága szerint az applikáció jelentősen csökkentette félelmeiket.

Dömös Zsuzsanna további cikkei
  • Megjött az iOS 15, így tudja letölteni
  • Kiderült, mekkora akkumulátort kaptak az iPhone 13 mobilok
  • iPhone 13: péntektől mindenhol kapható

The post Új módszert találtak a pókiszony csökkentésére first appeared on 24.hu.

Related posts

„Nem akartam megvárni, hogy folyjon a vér, így egy szatyor ruhával eljöttünk otthonról”

MOCOHU

Megváltó a patikában – egy veszprémi gyógyszerészcsalád huszadik századi története

MOCOHU

„Hamilton évek óta domináns volt, de már nem az, még a csapaton belül sem”

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This