37.5 C
Budapest
May 21, 2022
2020 – 2022 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
bíróság dusan kovácik ítélet maffia MAGYARORSZÁG Nagyvilág robert fico szlovákia

Politikai harc lett a szlovákiai maffiaháborúból

14 év börtönre és vagyonelkobzásra ítélték hétfőn Dusan Kovácikot. A legsúlyosabb bűnügyekben eljáró szlovákiai különleges ügyészség volt vezetőjét korrupcióban, hivatali visszaélésben, bűnszövetkezet támogatásában találták bűnösnek. Az ítélet nem jogerős, a volt különges ügyész ártatlannak vallotta magát és fellebbez – írta a Paraméter.

A portál emlékeztetett rá, Szlovákiában az ügy nagy port kavart, egyrészt még nem ítéltek el soha ilyen nagy halat, másrészt a speciális ügyész pontosan az ellenkezőjét tette annak, ami a feladata lett volna. Hogy nem akármilyen ítélet született, azt jelzi a politikusok reakciója is.

A maffia és a korrupció ellen harcot hirdető Eduard Heger vezette koalíció pártjai úgy vélték, a mostani ítélet fontos jele a megtisztulásnak, illetve a jogállam felé tett újabb lépésnek, mert Kovácik testesíti meg a Fico-féle kormányzás jogállami csődjét. Az ügyben megszólalt a volt kormányfő is, aki  közölte, feljelenti a bírónőt, mert egy ártatlan embert ítélt el, bizonyítékok nélkül. Robert Fico az újságírókat is meggyanúsította, „gratulált” nekik a „piszkos munkáért”.

Kovácik hét éve került a sajtó figyelmének középpontjába, amikor bejelentette, nem fogják kivizsgálni a jó politikai kapcsolatokkal rendelkező Ladislav Basternák vállalkozó zavaros adóügyeit. Basternák ellen, részben a sajtó nyomására, 2016-ban új eljárás indult, amely a vállalkozó elítélésével végződött.

A Paraméter szerint Fico feltehetően nem véletlenül állt ki ennyire Kovácik mellett: egy hosszú évekre leültetett speciális ügyész a volt kormányfőre is nagyon veszélyes lehet, nagyon sokat tudhat, hiszen 2004 szeptemberétől 2020 novemberéig vezette a Speciális Ügyészi Hivatalt.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) tavaly október végén tartóztatta le. Ezután mondott le hivataláról. Bűnszervezet alapítása, fenntartása, támogatása, kenőpénz elfogadása, hivatali visszaélés és bizalmas információk veszélyeztetése ügyében emeltek ellene vádat.

Kapcsolódó
Leszámolást ígér a maffiaállammal a szlovák kormányfő

Eduard Heger maffiamentes bűnüldöző szerveket akar.

The post Politikai harc lett a szlovákiai maffiaháborúból first appeared on 24.hu.

Related posts

Gáspár Laci elmesélte egyik személyes sztoriját Balázs Fecóról

MO.CO.HU

Demcsák Zsuzsa szerint a gyerekei kiröhögnék, ha egész nap szelfizne otthon

MO.CO.HU

Belehalt a koronavírusba az egykori szépségkirálynő – legalábbis néhány percig így tűnt

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status