37.5 C
Budapest
May 24, 2022
2020 – 2022 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
koronavírus lottó MAGYARORSZÁG Nagyvilág oltás románia

Romániában oltáslottó indul októbertől

Romániában október elsejétől év végéig úgynevezett “oltáslottóval” – a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal – próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot – írja az MTI.

A sorshúzások megszervezését részletező, a gazdasági tárcával közösen kiadott miniszeri rendeletet hétfőn írta alá Cseke Attila megbízott egészségügyi miniszter.

A szabályzat értelmében három hónapon keresztül hetente, havonta, illetve további két rendkívüli alkalommal rendeznek sorshúzásokat, amelyeken azok a beoltottak vesznek részt, akik letöltötték maguknak az uniós digitális Covid-igazolványt a román kormány által üzemeltett certificat-covid.gov.ro honlapról.

A heti húzásokon 80 darab egyenként 10 ezer lejes (710 ezer forint) és egy-egy 300 ezer lejes, a havi húzásokon egy-egy 100 ezer lejes nyereményt, karácsonyi-szilveszteri időszakban pedig egy 500 ezer, és egy 1 millió lejes főnyereményt sorsolnak ki. Az oltáslottó 15 millió lejes nyereményalapjának fedezetét a gazdasági minisztérium utalja át a román lottótársaságnak.

Az oltáslottóban tehát azok is részt vehetnek, akik már korábban megkapták a Pfeizer, Moderna, vagy AstraZeneca vakcina mindkét adagját, vagy az egydózisú Johnson&Johnson vakcinát. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokkal is oltakozásra próbálja serkenteni a lakosságot.

A 19,3 millió lakosú Romániában eddig 5 millió 385 ezer ember, a beoltható 12 év feletti lakosság 31,8 százaléka kapott legalább egy adag koronavírus elleni oltást.

Közben a járványgörbe minden korábbinál meredekebben emelkedik Romániában: míg augusztusban a heti fertőzésszám többnyire az előző heti másfélszerese volt, az utolsó héten már csaknem kétszer annyi (27 ezer 900) új fertőzést diagnosztizáltak, mint egy héttel korábban, a napi halálesetek mozgóátlaga pedig már meghaladta az ötvenet.

The post Romániában oltáslottó indul októbertől first appeared on 24.hu.

Related posts

Genetikai eltéréseket találtak az egypetéjű ikreknél

MO.CO.HU

Ez a 13 férfi és 13 nő válthatja valóra a magyar pólóálmokat Tokióban

MO.CO.HU

Hasznos együttműködés segíti a magyar autósokat

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status