6.3 C
Budapest
April 17, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
evakuáláskanárikatasztrófaMAGYARORSZÁGNagyvilágpedro sánchezspanyolországvörös riasztásvulkánkitörés

Vulkánkitörés La Palmán, vörös riasztást adtak ki

Kitört a Cumbre Vieja nevű tűzhányó a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma szigetén. A hatóságok nyugalomra szólították fel az embereket, mert a kitörés még nem túl erőteljes, ugyanakkor vörös riasztást adtak ki és elkezdődtek a kitelepítések.

Már ötezren kényszerültek az  otthonukat elhagyni – jelentette az El País című spanyol lap alapján az MTI. A Canarias 7 tévécsatorna információi szerint a csendőrség által kimenekített emberek között 500 turista is volt. Az embereket a sziget déli részéről, El Paso térségéből telepítették ki. Ott vasárnap délután hatalmas robbanás után kezdett hamut, füstöt, lávát, szikladarabokat lövellni a Cumbre Vieja.

A sziget fölött hatalmas a hamufelhő látható, a tűzoltók elkezdték a kitörés miatt lángra kapott erdős területek oltását.

Pedro Sánchez spanyol kormányfő elhalasztotta amerikai útját, és a szigetre utazott. A kitörés nem érte váratlanul a helyi hatóságokat, mert az elmúlt napokban több ezer szeizmikus rengést jegyeztek fel, a talaj több helyen megemelkedett, arra utalva, hogy láva készül a felszínre törni.

A helyieket figyelmezették, hogy csomagoljanak össze, készítsék össze irataikat és gyógyszereiket, hogy gyorsan indulni tudjanak, ha elrendelik a kitelepítést. A 83 ezer lakosú La Palmán utoljára 1971-ben volt vulkánkitörés. Akkor a Teneguía vulkán három héten át lövellt lávát a magasba.

The post Vulkánkitörés La Palmán, vörös riasztást adtak ki first appeared on 24.hu.

Related posts

Jennifer Lopez és Ben Affleck újraalkották a jachtos jelenetet a 2002-es Jenny from the Block klipből

MOCOHU

Az autó elé kanyarodott a bicikliző kislány, mentőhelikopter vitte el

MOCOHU

Belgiumban sem kell már maszkot hordani a közlekedési eszközökön

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This