8.5 C
Budapest
April 20, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
abdel-azíz buteflikaalgériaelhunytMAGYARORSZÁGmeghaltNagyvilág

Meghalt Abdel-Azíz Buteflika

Abdel-Madzsid Tebbun jelenlegi elnök hivatala csak Abdel-Azíz Buteflika halálhírét közölte, az okát nem – írta az MTI. A néhai államfő uralmának 20 év után,  2019 áprilisában lett vége, amikor lemondásra kényszerítették.

Abdel-Azíz Buteflika a nyolc évig tartó, 1962-ben lezárult algériai függetlenségi háború veteránja volt. Az 1980-as évek elején külföldi száműzetésbe kényszerült, Dubajban élt, az emír családjának egyik tanácsadójaként dolgozott.

Az 1990-es években tért vissza hazájába, amikor Algériában iszlamista terror dúlt. A hadsereg támogatásával 1999-ben választották elnökké. Államfőként sikerült fegyverszünetet kötnie az iszlamistákkal, elindított egy nemzeti megbékélési folyamatot.

2013-ban agyi érkatasztrófa érte, ezt követően ritkán jelent meg a nyilvánosság előtt. 2019 tavaszán, miután bejelentette, hogy ötödször is indulni akar elnökválasztáson, tömegtüntetések kezdődtek. Miután a megmozdulások nem maradtak abba, az államfő, akit a hadsereg is távozásra szólított fel, az év áprilisában lemondott, de a rendszerellenes tüntetések folytatódtak.

The post Meghalt Abdel-Azíz Buteflika first appeared on 24.hu.

Related posts

Egy lepattanózó védőn keresztül is hatalmasat zsákolt Hanga Ádám

MOCOHU

Még könnyebb lesz a keresés a YouTube-on

MOCOHU

„Veszélyes, ha belegondolunk, egy rosszul meghúzott csavar mit eredményezhet”

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This