5.8 C
Budapest
April 17, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
chilegyerekek oltásajárványkoronavíruskoronavírus-járványMAGYARORSZÁGNagyvilágoltás

Ez a világ egyik legátoltottabb országa, mégis a 6-11 évesek tömeges oltásától remélik a járvány végét

Chilében idén februárban kezdődött el a tömeges oltási kampány, és azóta példaként tekint a dél-amerikai országra a fél világ, írja a CNN.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint a teljes lakosság 73 százaléka és az oltásra jogosultak 87 százaléka már megkapta valamely vakcina mindkét adagját, ami globális szinten kiemelkedőnek számít.

A magas védettségi szintnek köszönhetően jó ideje sikerült alacsonyan tartani a fertőzöttek számát, de nem engednek az óvintézkedésekből és az oltási programot is tovább pörgetik.

Olyannyira, hogy múlt héten a chilei kormány bejelentette a világon elsők között kezdi el oltani a 6-11 éveseket a kínai Sinovac vakcinával. Ezt most hétfőn el is kezdték.

Köztudott, hogy azokban az országokban, ahol a felnőtt lakosság jelentős részét beoltották, azokat kezdi el támadni a vírus, akik még sebezhetők, és ezáltal egyre több gyermek fertőződik meg. Ez történik az Egyesült Államokban is. Muszáj haladnunk az immunizálással a legfiatalabbak körében is

– mondta a lap megkeresésére Dr. Lorena Tapia infektológus, a járvány elleni védekezésért felelős kutatócsoport egyik tagja.

Chilében a Sinovac mellett AstraZenecával, Pfizerrel és CanSinóval is oltanak, ami megkönnyítette az egyébként hibátlanul megszervezett kampányt. Közel 1400 oltási pontot állítottak fel országszerte, így zavartalanul és gyorsan felvehette mindenki a vakcinát, aki kérte.

Oltóanyagból volt is bőven, a 19 milliós lakosságú országba összesen 36 millió adag vakcina érkezett, ami így még elég az emlékeztető adagok beadására is. Ezt már szintén elkezdték beadni. Szintén előnyös, hogy az oltásellenesek száma gyakorlatilag elhanyagolható.

Most azon a véleményen van a kormány és a helyi tudóstársadalom is: nem lehetnek elég óvatosak továbbra sem, egy újabb hullám a variánsok miatt ugyanis bármikor kialakulhat.

Ebben a kontextusban érhető is, hogy a siker megőrzéséhez a fiatalok beoltását létfontosságúnak tartják.

Dr. Catterina Ferreccio, az egészségügyi minisztérium epidemiológusa elmagyarázta, erre sürgősen szükség van. Mint fogalmazott, a járvány ezen szakaszában a gyerekek lesznek a koronavírus legfőbb célpontja, ami számukra és a közösség számára is rendkívül kockázatos. Előfordulhat ugyanis, hogy egy új mutáns az ő életükre is nagyobb veszélyt jelent majd.

A 6-11 évesek oltását főként a kínaiaktól kapott adatokra és a saját tapasztalataikra alapozták. Kínában eddig 40 millió gyerek kapta meg a CoronaVac vakcinát.

Ez egy jól ismert vakcinafajta. Nem kísérletezünk. Nagyon biztonságos és láthatjuk, hogy ha a gyerekek is védettek, akkor mindenki védett lesz az új mutánsokkal szemben

– fogalmazott Ferreccio.

The post Ez a világ egyik legátoltottabb országa, mégis a 6-11 évesek tömeges oltásától remélik a járvány végét first appeared on 24.hu.

Related posts

Házasodna a gazda: Tina szerint Zoli gazda nem fair, ezért úgy döntött, hazamegy

MOCOHU

Egy Facebook-csoportból tudtam meg, hogy nem rizs van a mekis burgerben és rosszul hordtam a hullámcsatjaimat

MOCOHU

Több százezer forint túlórapénzt követelhetnek a pedagógusok a helyettesítésekért

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This