5.8 C
Budapest
April 20, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
dombóvárejtőernyősemlékkiállításizraelkiállításKultúraMAGYARORSZÁGnemzeti hősszenes hanna

A száz éve született Szenes Hannáról nyílik kiállítás Dombóváron

A Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány és a Magyar Zsidó Kulturális egyesület közös vándorkiállítása 17 tablón mutatja be Szenes Hanna életútját – írja az MTI. A tablók a zsidók jogfosztásáról, deportálásáról és megsemmisítéséről beszámoló, korabeli újságcikkekből, fényképekből, a költőt ábrázoló fotókból, naplóbejegyezéseiből készült montázsokat tartalmaznak. A Dombóváron október 29-ig látható tárlatot azt követően Zalaegerszegen is bemutatják.

Dombóváron a középkorúak többségükben tudják, ki volt Szenes Hanna, a kiállítással a fiatalokkal is szeretnénk jobban megismertetni életútját

– mondta Rostás Zoltán, a Magyar-Izraeli Baráti Társaság helyi elnöke az MTI-nek.

Szenes Hanna 1921-ben született Budapesten, asszimilálódott zsidó családban, Szenes Béla író lányaként. 1939-ben emigrált Palesztinába, majd a második világháború alatt belépett a brit hadseregbe. A brit királyi légierő ejtőernyőseként 1944. márciusban ledobták a volt Jugoszlávia területére azért, hogy szervezzék és segítsék a zsidó ellenállást, de a magyar határ átlépése után elfogták, megkínozták, és 1944. november 7-én – bírósági tárgyalás nélkül – kivégezték. Maradványait a Kozma utcai zsidó temetőben helyezték el, 1950-en azonban Izraelbe szállították, és nemzeti hősként temették el a jeruzsálemi Herzl-hegyen.

Izraeli Nemzeti Könyvtár / Wikimedia Commons

Műveit húsznál több nyelvre fordították le, és ötven országban kerültek a könyvesboltok polcaira. Izraelben utcák egész sora, Dombóváron és Budapesten pedig tér viseli a nevét – előbbire 2019-ben, utóbbira pedig tavaly került ki a költőnőből lett nemzeti hős neve.

A magyar és héber nyelven egyaránt alkotó Szenes a harmincas évek közepén több nyarat töltött dombóvári rokonainál, ahol Pataki Ferenc fejszámolóművésszel is megismerkedett. Ma mindkettejükre dombormű emlékeztet a városi uszoda falán.

The post A száz éve született Szenes Hannáról nyílik kiállítás Dombóváron first appeared on 24.hu.

Related posts

Megtámadtak egy zarándokhelyet Iránban, legalább egy ember meghalt

MOCOHU

Szijjártó Péter előterjesztette magát egy új posztra, Orbán Viktor pedig kinevezte

MOCOHU

Oltópontokat támadnak meg Franciaországban

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This