8.3 C
Budapest
March 29, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
facebookinternetközösségi médiaMAGYARORSZÁGTech

Több millió felhasználóval kivételezett a Facebook

Számos ismert személyiség tartalmait elnézőbben kezelte a Facebook, mintha rájuk nem lettek volna érvényesek a közösségi oldal szabályai. Az úgynevezett XCheck, vagy „CrossCheck” rendszer elkülönítve vizsgálta számos híresség, politikus, újságíró, sportoló és színész bejegyzéseit – fedte fel a Wall Street Journal a birtokába jutott belsős dokumentumok által. A VIP-listára rakott felhasználók bejegyzéseit nem külsős moderátorokra bízták, hanem a Facebook csapata döntött arról házon belül, mi legyen a sorsuk. Ennek ellenére a lap szerint a védett személyek kérdéses posztjainak 90 százalékát nem is látta moderátor.

A program keretén belül néhányan azok VIP-listájára kerültek, akik gyakorlatilag bármit közzétehettek, akár hazugságokat is. A Wall Street Journal a felfedezett nevek közt említi Donald Trump volt amerikai elnököt, Elizabeth Warren szenátort, illetve Mark Zuckerberget. 2020 végén már 5,8 millió név volt a listán, amit a munkatársak bővíthettek, de a Facebook iránymutatása szerint csak olyanokat adhattak hozzá, akik különösen nagy hírértékű dolgokat szoktak közzétenni.

A közösségi oldal kivételezett helyzetbe rakta a brazil focistát, Neymart is, aki 2019-ben több videóban reagált egy nő nemi erőszakkal kapcsolatos vádjaira. Neymar a Facebook által birtokolt WhatsAppon egy olyan felvételt is mutatott, amin a nő meztelenül volt látható. Azonnali törlés helyett azonban a szokásosnál hosszabb ideig, egy egész napig maradhatott fenn a videó. A felvételt addig a Facebookon és az Instagramon több mint 56 millióan látták.

Egy belsős dokumentum „bosszúpornóként” említi a videókat, és azt állítja, hogy a nőt online zaklatásnak tette ki Neymar, akire nem vonatkozott a Facebook általános eljárása, miszerint tilos meztelen képeket posztolni, ami a fiók felfüggesztésének kockázatával jár. A moderátorok ehelyett sokkal lazábban kezelték a helyzetet.

A Facebook nem tagadta a lista létezését, a cég válasza szerint az XCheck egy újabb eszköz arra, hogy a hírességeket megóvják a PR-botrányoktól, és hogy a posztjaik felett nagyobb körültekintéssel tudjanak dönteni, a kontextust mérlegelve.

Dömös Zsuzsanna további cikkei
  • Vészfrissítést adott ki az Apple a Pegasus kémprogram ellen
  • Újabb 13 településen érhető el a DIGI mobilszolgáltatása
  • „Van hiány, de egy kicsit túlfújták a lufit” – tapasztalt informatikusból van kevés a hazai piacon

The post Több millió felhasználóval kivételezett a Facebook first appeared on 24.hu.

Related posts

Biostatisztikus: Nemcsak visszatartják a járványadatokat, de megfejelik valami hihetetlen cinizmussal is

MO.CO.HU

Ki akarta űzni az alkoholista apjából az ördögöt egy tóban, de végül belefojtotta

MO.CO.HU

Egyre több extrém esőzés csap le Budapestre nyáron

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This