5.8 C
Budapest
April 20, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
filmiofilmioklubfilmklubkáel csabaKultúramagyar filmMAGYARORSZÁG

Országszerte indít egyetemi filmklubokat a Nemzeti Filmintézet

A Nemzeti Filmintézet az MTI-hez eljuttatott keddi közleménye szerint a klasszikus magyar filmkincs és a közös mozizás élményének újrafelfedezése érdekében kezdeményezték a magyarországi és határon túli egyetemeken az egykor népszerű filmklubok újraindítását.

Az írás felidézi: néhány évtizeddel ezelőtt szinte minden egyetemen működtek filmklubok, amelyek jelentősen hozzájárultak a filmek ismertségéhez és az értő közönség kialakulásához.

Egyetemista koromban rendszeresen jártam filmklubba, óriási hatással voltak rám a filmek és a közösségi moziélmény maga

– idézik a közlemény Káel Csabát, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost, aki az évek óta nagy sikerrel működő a Müpamozi filmklubot, illetve a tavaly ősz óta működő, a magyar filmkincs javát kiváló minőségben, jogtisztán hozzáférhetővé tevő FILMIO-t hozta fel pozitív példákként.

Egyértelmű volt, hogy a FILMIO kínálta lehetőséget amint lehet, kiterjesztjük a közösségi filmnézésre, az egyetemek örömmel fogadták kezdeményezésünket. Fontosnak tartom, hogy a fiatalok felfedezzék a közös mozizás értékes élményét és újabb generációk ismerjék meg a magyar film klasszikusait

– tette hozzá Káel.

A FILMIO-nak és az egyetemek filmklubszervezőinek köszönhetően szeptember közepén indulnak a FILMIOKLUB-ok, ahol az egyetemisták a filmvetítések után meghívott szakértőkkel is beszélgethetnek majd.

A filmklubszervezők számára az NFI egyébként lehetővé teszi, hogy a FILMIO kínálatából ingyenesen vetítsenek digitalizált és felújított magyar filmeket kiváló kép- és hangminőségben, továbbá kommunikációs eszközökkel is támogatja a szervezési munkát  – írják.

The post Országszerte indít egyetemi filmklubokat a Nemzeti Filmintézet first appeared on 24.hu.

Related posts

A háziorvosok már megkapták a praxisukba tartozó összes oltásra regisztrált névsorát

MOCOHU

Csodatevő szerbek várnak a magyar kéziválogatottra

MOCOHU

Kylie Jenner szülinapi bulija visszafogott volt, de azért élményfestésre is volt lehetőség

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This