8.5 C
Budapest
April 24, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
bbc historydanteirodalomköltőközépkorMAGYARORSZÁGTudomány

Száműzetésben halt meg az egyik legnagyobb költő

Dante Alighieri, „a világirodalom legnagyobb költeményének” szerzője – Babits tartotta annak az Isteni színjátékot – azt gondolta, hogy „az emberélet útjának felén” fogott hozzá a Pokol megírásához, de a sors rövidebbre szabta az életét: a remélt 70 helyett csak 56 évet élt meg.

Firenzében született 1265 májusában, mindkét ágon igen előkelő itáliai családban. Egyik ágon ősei a Frangipani nemzetség utódai – rangos római patrícius família – voltak, egy másik ág az ugyancsak tekintélyes ferrarai Alighieriekkel gazdagította a családfát. Jóllehet a nemzetség női ágon került házasságba a költő apai ükapjával, a második keresztes hadjáratban halálát lelő ős a ferrarai felmenők iránti tiszteletből az Alighieri nevet vette fel. Így lett a költő családneve Alighieri, keresztneve pedig Durante, s ennek becézett alakja a Dante.

Nem térhetett vissza szeretett városába

A család a pápaság és a Német-római Császárság közötti hosszú invesztitúra harcban a guelfek, azaz a pápapártiak oldalán álltak, szemben a császárokat támogató ghibellinekkel. Maga Dante is fegyvert ragadott huszonnégy évesen,  az ifjú lovas a campaldinói csatában ott volt az arezzói ghibellineket legyűrő firenzeiek között.

A firenzei közjó érdekében is szerepet vállaló Dante nem kerülhette el a kiélezett, szó szerint vérre menő politikai küzdelmeket. A guelfek két ágra szakadtak, a mai kifejezéssel élve ortodox, szélsőségesen pápapárti „fekete” guelfekre és a mérsékeltebb, a ghibellinekkel is párbeszédet folytató „fehér” guelfekre –  közéjük  tartozott  Dante is, aki messze túlzottnak vélte a pápák világi szerepvállalását. Dante közvetíteni próbált a két guelf tábor között. Amíg a pápánál járt küldöttségben, Firenzében a hatalmat a „feketék” szerezték meg, s bosszúhadjáratot indítottak a „fehérek” ellen.

Dantét 5000 forint pénzbírságra és két év száműzetésre ítélték, javait pedig elkobozták, majd a verdiktet – minthogy Dante nem jelent meg a bíróság előtt – 1302-ben máglyahalálra változtatták. Menekülnie kellett, és soha többé nem sikerült visszatérnie szülőföldjére és imádott városába. Ravennában halt meg 1321. szeptember 14-én, és még az a vágya sem teljesült, hogy Firenzében temessék el. Ugyan a Santa Croce templomban síremléke van, de Ravenna következetesen visszautasította hamvai kiadását.

Dante azt jelenti, Szilárdka

Érdekesség, hogy a világ egyik leghíresebb költője elsősorban keresztnevével, sőt annak becézett változatával vonult be az irodalomtörténetbe, Danteként – magyarul Szilárdkaként – ismerjük. A családnév elhagyása vagy mellőzése igen gyakori volt a középkori és kora újkori Itáliában. Michelangelót vagy Raffaellót szinte csak a keresztnevükön említik – ezért is bizonytalaníthatják el egy pillanatra a turistákat azok a mai olasz utcanév táblák, amelyeken azt látjuk, M. Buonarroti vagy R. Santi –, de ők még jól jártak azokkal a művészekkel szemben, akiket a művészettörténészek kivételével mindenki csak gúnynevükön ismer.

A légiesen könnyű, nádszál karcsú gráciákat vásznakra varázsló Botticelli vastag derekú, tömzsi férfiú lehetett, neve ugyanis „hordócskát” jelent (eredeti neve Alessandro di Mariano di Vanni Filipepi).  A Giorgio da Castelfranco nevű festő nagydarab ember volt, ezért kaphatta a Böhöm Gyuri, azaz Giorgione nevet. Antonio Allegri neve sem mond sokat, őt szülővárosáról, Correggióról ismerjük.  De a kortársak a művészek közül talán a legmostohábban a sienai festészet egyik legnagyobbikával, Giovanni Antonio Bazzival bántak: ő szexuális hajlamai miatt Il Sodoma néven lett világhírű…

The post Száműzetésben halt meg az egyik legnagyobb költő first appeared on 24.hu.

Related posts

Kötelező lesz az oltás az amerikai katonáknak

MOCOHU

Kozsót elvitték egy buddhista egyházba, ahol transzba esett és sírva fakadt

MOCOHU

Kim Kardashian hétéves lánya már különböző sminkekkel kísérletezik

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This