5.9 C
Budapest
April 26, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
áremelkedésdrágulásépítkezésépítőanyagépítőiparGazdaságinflációMAGYARORSZÁG

Elképesztő mértékben drágult egy sor építőanyag

Eddig sokan tapasztalták, és sok beszámoló is volt arról, hogy milyen hihetetlen mértékben drágult az építkezés, lakásfelújítás, az ahhoz használt anyagok, kisebb mértékben pedig a munkadíj. De most van egy felmérés, amely teljes képet nyújt minderről. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) 400 építési vállalkozás megkérdezésével tárta fel a tervező, kivitelező, mérnöki vállalkozások, valamint az építőanyag-gyártók, és -kereskedők tapasztalatait a kialakult helyzetről, vette észre az azénpénzem.hu.

Fél év alatt (2020. végéhez képest az idei első félévben) a faanyagok ára Budapesten 86 százalékkal, az országban átlagosan 160 százalékkal emelkedtek. Vagyis pár hónap alatt a fővárosban közel a duplájukra emelkedtek a faanyagok árai, az országban pedig 2,5-szeres áron lehet megvenni ugyanazt a faanyagot, mint amit 2020 végén beszerzett volna az ember.

Ez a rekord az áremelkedések listáján. De a hőszigetelő anyagok is durván 40 százalékkal kerülnek többe most, mint bő fél éve, az elektromos kábelek, vezetékek pedig 35 százalékkal.

Az építőiparban nem ritka, hogy a kivitelezési munkadíjak lekövetik az alapanyagok árváltozását. Vagyis ha drágul a faanyag, az ács is emeli a saját óradíját, pedig ugyanazt a fát kell leraknia. Országosan a segéd-, betanított vagy szakmunkások bruttó bére fél év alatt 10 százalék körüli mértékben emelkedett. De a fuvarokért is jócskán többet kérnek, meg az építési törmelék elszállításáért is (10-20 százalékos díjemelés fél év alatt). Részletesebb kimutatás a portál cikkében van.

Nem világos, hogy mikor normalizálódhat a piac. Nemrét egy építőipari szövetség vezetője azt jósolta, pár héten belül a faanyagok ára 15, az acél és műanyag alapanyagok ára 10 százalékkal eshet. Ennél lassabb normalizálódást vár az ÉVOSZ elnöke, aki szerint a 2021-es év vége előtt nem lehet arra számítani, hogy a visszatérhetünk az év eleji árakhoz.

The post Elképesztő mértékben drágult egy sor építőanyag first appeared on 24.hu.

Related posts

Jelentősen lelassult a koronavírus terjedése Csehországban

MOCOHU

Tomán Szabina: az egód nem szabad, hogy felülírja, merre mész

MOCOHU

Rebel Wilsont egyszer egy fegyveres csoport elrabolta Mozambikban

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This