6.9 C
Budapest
April 16, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Belföldelfogadásferenc pápaMAGYARORSZÁGmultikulturalizmustársadalom

Miután találkozott Orbánnal, Ferenc pápa azt mondta a püspököknek: fontos, hogy a magyar társadalom szolidárisabb és befogadóbb legyen

Magyarul is olvasható a vatikáni honlapon Ferenc pápa beszéde, amelyet a magyar püspökökhöz intézett budapesti látogatása során. Külön érdekes, mennyire hangsúlyozta, hogy a befogadás képessége fontos.

A beszéd bevezetője így szól: „vasárnap reggel Ferenc pápa a közjogi méltóságokkal való találkozás után a Szépművészeti Múzeum reneszánsz termében köszöntötte a magyar katolikus püspöki konferencia tagjait.”

Kapcsolódó
Erről beszélgetett Ferenc pápa, Orbán és Áder a találkozójukon

A köztársasági elnök ajándékot kapott a katolikus egyházfőtől.

Beszéde jelentős része a multikulturalizmusról, a befogadásról, az elfogadásról szólt.

A ti országotok olyan terület, ahol régóta együtt élnek különböző népekből származó emberek. Különféle nemzetiségek, kisebbségek, vallási felekezetek, vándorlók alakították ezt az országot is multikulturális közeggé. Ez új valóság, amely kezdetben megriasztja az embereket

– mondta Ferenc pápa, aki természetesen nem bocsátkozott közvetlen aktuálpolitikai utalásokba.

Gondolatmenetét így folytatta:

A különbözőség mindig kicsit félelmet kelt, mert veszélyt jelent a megszerzett biztonságra és kihívást hordoz az elért stabilitás ellen. Ugyanakkor nagy lehetőség arra, hogy megnyissuk a szívünket az Evangélium üzenetére: „Úgy szeressétek egymást, ahogyan én szerettelek titeket” (Jn 15,12). A kulturális, etnikai, politikai és vallási különbségekkel szemben kétféle magatartást tanúsíthatunk: vagy bezárkózunk mereven úgynevezett identitásunkba, vagy megnyílunk a másikkal való találkozásra és együtt gondozzuk egy testvéri társadalom álmát.

Hozzátette:

Szívesen említem meg itt, hogy éppen ebben az európai fővárosban találkoztatok 2017-ben Kelet-Közép-Európa püspöki konferenciáinak képviselőivel, és azt hangsúlyoztátok, hogy mindenki a maga identitásához ragaszkodik, de ez soha nem lehet oka az egymási iránti ellenségeskedésnek és lenézésnek, hanem segítenie kell az eltérő kultúrák közötti párbeszédet.

Ferenc pápa szerint a “városotokat kettészelő hatalmas folyó fölött ível át a gyönyörű Lánchíd, amelyet egy gyenge kis fahíd helyén építettek, hogy összekösse Budát és Pestet. Ha azt akarjuk, hogy az Evangélium folyója elérje az emberek életét, és itt, Magyarországon is testvériesebb és szolidárisabb társadalom alakuljon ki, ahhoz az szükséges, hogy az Egyház a párbeszéd új hídjait építse. Mint püspököktől, azt kérem tőletek, hogy a papokkal és a világi lelkipásztori munkatársaitokkal együtt mindig mutassátok meg az Egyház valódi arcát, amely mindenkit, a kívülről érkezőket is elfogadja, testvéri és nyitott a párbeszédre.”

A teljes beszéd itt olvasható.

The post Miután találkozott Orbánnal, Ferenc pápa azt mondta a püspököknek: fontos, hogy a magyar társadalom szolidárisabb és befogadóbb legyen first appeared on 24.hu.

Related posts

Lakásokba csönget be a Fidesz petíciós aláírásokért

MOCOHU

Szükség lehet emlékeztető oltásra az egyadagos Janssen után is, de senki nem tudja, milyen

MOCOHU

Felvételi zárlatot rendeltek el a Szent János kórház sebészetén, mert többen megfertőződtek

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This