5.8 C
Budapest
April 20, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Belföldbudapest-belgrád vasútvonalitmMAGYARORSZÁGreptéri vasútvasútfejlesztés

ITM: a reptéri vasút tervben, a Budapest-Belgrád vonal már tervezés alatt

A következő 10-15 évben az uniós célokkal összhangban a vasút áll majd a hazai közlekedés-fejlesztés középpontjában – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára. Mosóczi László szerint a vasútnak nemcsak múltja, hanem jelene és jövője is van, hiszen ma a környezetbarát közlekedés szinonimája.

Az államtitkár az MTI szerint a soproni vasútállomáson beszélt abból az alkalomból, hogy hazánkban elsőként Sopronban állt meg a Vasút európai éve alkalmából a kontinensen közlekedő Európa Expressz. Az Európa Expressz száz európai várost érintve szeptember 2-án indult Lisszabonból és októberben érkezik majd Párizsba. Magyarországon szeptember 19-én is megáll majd, akkor a Keleti pályaudvaron. A szerelvényben a MÁV által biztosított kocsi is közlekedik, amelyben a vasúti utazási élményt javító innovatív technológiákat bemutató vándorkiállítás kapott helyet.

Mosóczi László hangsúlyozta, hogy a kormány stratégiai célja a közösségi közlekedés versenyképességének növelése az autózással szemben. Az ITM intézkedéseivel a helyközi közlekedés gerincét adó vasúthálózatok előnyét, elsőbbségét szeretnék érvényre juttatni, amelynek érdekében a nemzetközi kapcsolatok minőségét, és a hazai hálózatok átjárhatóságát is javítani kell.

A magyar vasút program kiemelt céljai közé tartozik a nagysebességű kapcsolat megteremtése a környező országok fővárosaival, hogy hazánk földrajzi adottságaival élve Közép-Európa teherszállítási, logisztikai és elosztó központjává váljon.

Az államtitkár kiemelte, hogy megkezdődött a tervezése a Budapest-Belgrád vasútvonal hazai szakaszának kapacitás bővítő korszerűsítésére. A szükséges források rendelkezésre állnak, a Soroksár és Kelebia közötti szakasz rekonstrukciója 2025-re elkészül. Hozzátette, hogy a kormány a közelmúltban biztosított forrást a Szeged és Szabadka között megújuló vasúti összeköttetés hazai szakaszának korszerűsítésére. Kitért arra is, hogy a következő évtizedben kiépülő Budapest-Varsó gyorsvasút a visegrádi országok fővárosait kapcsolja össze és egy ausztriai leágazással a nyugat-európai nagysebességű vasúti hálózatba is beköti a térséget.

Mindezek mellett tervben van a budapesti repülőtéri vasút és a Budapest-Kolozsvár gyorsvasút megvalósítása is

– mondta Mosóczi László.

The post ITM: a reptéri vasút tervben, a Budapest-Belgrád vonal már tervezés alatt first appeared on 24.hu.

Related posts

Jakab Péter miniszterelnök-jelöltként indulna az előválasztáson

MOCOHU

Fél éven belül felépülnek a gyerekek a koronavírus utáni sokszervi gyulladásból

MOCOHU

Mamutfenyők pusztulnak el a kaliforniai tüzekben

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This