10.5 C
Budapest
April 19, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
fotógalériaikertornyokMAGYARORSZÁGNagyvilágöregkorvilágeseményekwtc

Mutatjuk képekben, mi történt az ikertornyok leomlása óta

Spencer Platt / Getty Images / AFP ésAFP PHOTO / FEMA / ANDREA BOOHER FEMA / AFP 2001. szeptember 11-én reggel négy utasszállító repülőgépet térítettek el az Al-Káida terroristái, hogy azokat New York-i és washingtoni célpontoknak irányítsák. Két repülőgép a World Trade Center ikertornyaiba csapódott, egy utasszállító a Pentagont, azaz a védelmi minisztérium épületét találta el. Miután a negyedik gép utasai rájöttek, hogy mire készülnek velük a gépeltérítők, megpróbálták visszavenni az uralmat a gép felett, így az Pennsylvania államban a földbe csapódott. A 20 évvel ezelőtti terrortámadásban közel háromezren haltak meg. Az Egyesült Államok válasza az eseményekre a terrorizmus elleni háború volt, első lépésként megszállták Afganisztánt. Így próbálták meg elkapni a tálibokat, akik Al-Káida tagokat rejtegettek.

 

HO / AFP Szaddám Huszein volt iraki diktátort 2003. december 13-án fogták el amerikai csapatok egy föld alatti lyukban. Számos súlyos bűntettel vádolták, de végül az iraki bíróság 2006 novemberében az 1982-es dudzsaili mészárlás miatt, mely 148 halálos áldozatot követelt, ítélte kötél általi halálra. Szaddám Huszeint 2006. december 30-án akasztották fel, közép-európai idő szerint hajnali 4 óra körül.

 

VIRGINIA MAYO / POOL / AFP Medgyessy Péter kormányfő és Kovács László külügyminiszter aláírja a Magyarország Európai Unióhoz történő csatlakozásáról szóló okmányt Athénban, az Attalosz Sztoa oszlopcsarnokban 2003. április 16-án. Magyarország az Európai Unió teljes jogú tagja 2004. május 1-jétől lett.

 

RICARDO CASES / AFP A 2004-es madridi terrortámadások 191 halálos áldozatot követeltek, valamint körülbelül 1800 ember sérülését okozták. 2004. március 11-én összesen 10 robbanás történt négy vonatnál. A szerelvényeken 13, TNT-t tartalmazó hátizsákot helyeztek el, ezek közül hármat sikerült a helyszínre érkező szakembereknek hatástalanítaniuk. A merénylet elkövetését később az Al-Káida terrorszervezet magára vállalta. Az Európai Parlament a terrorakciók emlékére március 11-ére meghirdette a terrorizmus áldozatainak európai emléknapját.

 

Carsten Koall / Getty Images Angela Merkel, a CDU jelöltje leadja szavazatát a 2005-ös választások során Berlinben. A szavazatok összeszámlálása után ő lett Németország első női kancellárja. Négyszeres választási győzelmével a leghosszabb ideig regnáló demokratikus vezetővé vált Németországban Helmut Kohl után. A CDU korábban bejelentette, Merkel a decemberi választásokon nem pályázik a párt elnökségére, és 2021-ben, mandátuma lejártával a kancellári posztra sem.

 

Dean Mouhtaropoulos / Getty Images és AFP 2005. július 7-én öngyilkos merénylők összehangolt támadást hajtottak végre London metrórendszerében. Az elkövetők brit állampolgárságú muszlim férfiak voltak. Reggel 8:50-kor három bomba robbant fel egymás után 50 másodperces időközökkel a londoni metró szerelvényein, valamint egy negyedik egy órával később, 9:47-kor egy emeletes buszon. Az elkövetőkkel együtt ötvenhat áldozatot követelt a támadás, 700 ember pedig megsebesült.

 

MAGYAR NEMZET / AFP A 2006 áprilisában miniszterelnöknek megválasztott Gyurcsány Ferencnek az MSZP-frakció zárt, balatonőszödi ülésén elhangzott beszéde kiszivárgott. A beszéd a többi között a kormánykoalíció szándékolt és rendszeres hazugságairól, illetve a parlamenti választások előtt a választók elől eltitkolt tényekről szólt. Ez tüntetéseket váltott ki. 2006. október 23-án, az 1956-os forradalom kitörésének ötvenedik évfordulóján Budapesten be nem jelentett tüntetések kezdődtek, amelyek a délutáni óráktól összecsapásokba torkollottak a rendőrség és a kormányellenes tüntetők között. A számos esetben szükségtelenül és törvénysértően alkalmazott rendőri erőszak, a több esetben megvert vagy letartóztatott jelenlevők, illetve a fogvatartás során elkövetett további bántalmazások jogi, erkölcsi és politikai vitát robbantottak ki, melyek tovább polarizálták a közvéleményt. A 2010-es országgyűlési választáson a Fidesz győzedelmeskedett, kétharmados többséget szerezve, amit azóta még kétszer megismételt.

 

Chuck Kennedy-Pool / Getty Images Barack Obama leteszi az esküt az Egyesült Államok 44. elnökeként, miközben felesége, Michelle Obama tartja a Bibliát, mellette lányai, Malia és Sasha Obama a washingtoni Capitoliumnál 2009. január 20-án. Obama lett az Egyesült Államok első afroamerikai elnöke. Parancsára amerikai katonák a pakisztáni Abbottábádban kommandóakciót hajtottak végre 2011. május 2-án, melynek során kiiktatták Oszáma bin Ládent.

 

ATTILA KISBENEDEK / AFP és ANGELOS TZORTZINIS / AFP Az európai menekültválság kifejezést először 2015 áprilisában használták, amikor öt, migránsokkal teli hajó süllyedt el több mint 1200 ember halálát okozva. A különböző fegyveres konfliktusok, politikai és vallási üldöztetés vagy gazdasági ellehetetlenülés miatt menekülők vándorlása következtében tömegek torlódtak fel a határokon, és próbáltak meg eljutni nyugatabbra lévő országokba. A bal oldali képen egy menekült család mászik át a szöges kerítés alatt a magyar-szerb határon, Röszke közelében 2015. augusztus 27-én. A jobb oldali fotón levetett mentőmellények Leszbosz partjainál 2015. szeptember 8-án.

 

ERIC CABANIS / AFP A párizsi terrortámadás áldozataira emlékeznek 2015. november 17-én. Előre megtervezett akció keretében terrortámadás-sorozatot indítottak Párizs különböző pontjain géppisztollyal felfegyverkezett terroristák 2015. november 13-án este. A Stade de France nemzeti stadionnál három öngyilkos merénylő felrobbantotta magát, Párizs belvárosában egy másik háromtagú terrorkommandó lépett akcióba. A belvárosban hat kávéház, bár és étterem teraszán öltek meg 39 embert, a legtöbb halálos áldozatot a Bataclan színház elleni támadás követelte, ahol a terroristák túszokat ejtettek, majd a kivonuló rendőrséggel tűzharcba keveredtek. A merényletsorozatot az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára, amelynek az egyik, Európában kiépített csoportja hajtotta végre a támadásokat. Salah Abdeslammal, a párizsi merényletsorozatot elkövető terrorkommandó egyetlen életben maradt tagjával szemben leghamarabb 2022 májusában születhet ítélet, a büntetőpere 2021. szeptember 8-án indult el.

 

Steffi Loos / Getty Images és BERND VON JUTRCZENKA / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP 2016. december 19-én Anis Armi tunéziai származású menekült megölt egy lengyel kamionsofőrt, és annak kamionjával a berlini Breitscheidplatzon megrendezett karácsonyi vásár tömegébe hajtott 2 fő halálát és több tucatnyi ember sérülését okozva. Az elkövető Németországból Olaszországba menekült, ahol egy rutinigazoltatás során azonosították, majd lelőtték. A tragédia után több országban is megerősítették a védelmet a vásárok körül. Bal oldalt a támadás áldozatainak emlékére kihelyezett gyertyák láthatók, jobbra pedig a berlini karácsonyi vásárba hajtott kamion.

 

OLIVIER HOSLET / POOL / AFP Az Európai Tanács brüsszeli épületének zászlói közül kiveszik az Egyesült Királyság zászlaját a brexit napján, 2020. január 31-én. A 2016-os népszavazás során a kilépést támogató voksok kerültek többségbe, majd az Egyesült Királyság parlamentjének jóváhagyásával Theresa May miniszterelnök bejelentette az Egyesült Királyság kilépési szándékát az Európai Unióból a lisszaboni szerződés 50. cikke alapján 2017. március 29-én.

 

Anindito Mukherjee / Getty Images Koronavírusban elhunytak tömeges hamvasztásának helyszínén egy pap búcsút vesz egy áldozattól Új-Delhiben 2021. május 1-jén. 2020 első napjaiban még csak távoli hírnek tűnt, hogy „rejtélyes” tüdőgyulladásos betegség terjed egy Vuhan nevű kínai város környékén, majd a tízmilliós Vuhant karanténba zárták, de január végére Európába is nagy erőkkel megérkezett a vírus. A Covid-19 végül ledöntötte a világot, mostanáig világszerte 2 569 422 áldozatot szedett.

 

SAUL LOEB / AFP Donald Trump 2017 és 2021 között volt az Egyesült Államok elnöke. Ez alatt az idő alatt sértő kijelentéseitől és állásfoglalásaitól volt hangos a sajtó. Trump 2020-ban elvesztette a választásokat, az amerikaiak Joe Bident tették meg új elnöküknek. Trump a támogatóit az elcsalt választásokra hivatkozva harcra buzdította, valamint a szavazatok újbóli összeszámolását követelte, mely ahhoz vezetett hogy tüntetők elfoglalták az amerikai törvényhozás helyszínét, a washingtoni Capitoliumot. Az összetűzésekben egy nő életét vesztette. A képen a QAnon néven ismert férfi a Capitolium elfoglalása közben 2021. január 6-án.

 

Omar Haidiri / AFP és Chris HERBERT / US Airforce / AFP Joe Biden amerikai elnök április közepén jelentette be, hogy az amerikai csapatok a New York-i terrortámadás huszadik évfordulójáig, idén szeptember 11-ig kivonulnak Afganisztánból, azonban később augusztus 31-re módosította az időpontot. A katonák távozása után a tálibok azonnal elfoglalták Afganisztánt. A tálib hatalom elől menekülve tömegek igyekeznek menekülni Afganisztánból. A bal oldali kép az amerikai evakuálási hadművelet leálltakor készült Kabulban, amikor is egy katona a szögesdrót kerítésen emel át egy csecsemőt. A jobb oldali fotón egy C–17 Globemaster III típusú gép látható, a fedélzetén a beszámolók szerint összesen 640 ember tartózkodott. A jármű utasait, akik közt sok nő és gyermek is volt, sikeresen evakuálták Kabulból Katarba még vasárnap.

The post Mutatjuk képekben, mi történt az ikertornyok leomlása óta first appeared on 24.hu.

Related posts

Kilenc hónapos csecsemővel autózott, amikor követ hajított az ablakába egy másik sofőr

MOCOHU

Netanjahu: Nem zárható ki a leszámolás a Hamásszal

MOCOHU

Normális, ha előjáték közben elmúlik a merevedés

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This