6.3 C
Budapest
April 19, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
aljakszandr lukasenkafehéroroszországJogMAGYARORSZÁGNagyvilágoroszországszövetségvlagyimir putyin

Putyin–Lukasenka-paktum egy saját unióról – Szövetségbe forrnak újra

Oroszország és Fehéroroszország megállapodott a két állam integrációjának mind a 28 szövetségi programjáról. Ezt az orosz elnök jelentette be, miután a Kremlben hosszan tárgyalt a fehérorosz Aljakszandr Lukasenkával.

Vlagyimir Putyin nagyon elégedett volt az eredménnyel. Azt mondta: a 28 szövetségi program célja a két ország jogszabályainak egységesítése a gazdaság különböző területein, a feltételek egyenlővé tétele a két ország gazdasági szereplőinek, az egységes pénzügyi és energiapiacok, a közlekedési tér, a közös ipar- és agrárpolitika kialakítása és végrehajtása.

Az orosz elnök bejelentette, az orosz gáz Fehéroroszországnak nem drágul, jövőre is marad ezer köbméterenként 128,5 dollár. (Az ICE Futures tőzsdén csütörtök este az októberi TTF spot gáz futures árfolyama 696 dollár volt ezer köbméterenként – írta az MTI.)

Vlagyimir Putyin szerint összehangolják a két ország adó- és vámjogszabályait, egységesítik az olaj- és kőolajtermék-piacokat.   Közölte, az Oroszország és Fehéroroszország Szövetségi Állama egységes gázpiacának létrehozásáról szóló megállapodást 2023. december 1-jéig aláírják.

A vezetők megvitatták az egységes monetáris politika kialakítását, a valutaszabályozást és a nemzeti fizetési rendszerek integrációját, valamint a „közös védelmi térség” létrehozását és „a Szövetségi Állam biztonságának garantálását”.

Aljakszandr Lukasenka kijelentette, hogy a közös deviza kérdéséhez a jövőben még visszatérhetnek, Putyin pedig nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a későbbiekben közös parlamentet hoznak létre. Azt mondta, a több mint húsz éve megkezdett integrációt a most elért megállapodással, a gazdasági alapok megteremtésével kellett volna elkezdeni. Kifejezte reményét, hogy az orosz-fehérorosz integráció jelentős előnyeit az egyszerű polgárok is érezni fogják.

Az oroszok és a fehéroroszok egyenlő jogokat és lehetőségeket kapnak a gazdasági és társadalmi szférában

– tette hozzá. mondta az orosz elnök.

Kapcsolódó
Lukasenka újságírók előtt oktatta ki a nyugati médiát, majd leszögezte, hogy sose volt diktátor

Rég volt ilyen magabiztos a fehérorosz diktátor.   

Lukasenka a tárgyalás előtt bejelentette, a két kormány Minszkben pénteken még egyszer áttekinti a programokat, és kifejezte reményét, hogy az orosz-fehérorosz Szövetségi Állam Legfelső Államtanácsa október végi ülésén véglegesíteni fogja azokat. Putyin és Lukasenka idén már ötödször találkozott Oroszországban. Az orosz-fehérorosz Szövetségi Állam létrehozásáról szóló első megállapodást 1991-ben írták alá.

The post Putyin–Lukasenka-paktum egy saját unióról – Szövetségbe forrnak újra first appeared on 24.hu.

Related posts

A hideg és a meleg után a heves esőzések már nem hiányoztak is szabadföldi zöldségeknek

MOCOHU

„Minden halott öreg egy lángoló könyvtár”

MOCOHU

Csobánka polgármestere az óratorony megmentését kérte a falutól születésnapjára

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This