9.8 C
Budapest
April 25, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
etiópiaMAGYARORSZÁGNagyvilágpolgárháborútömeggyilkosság

Százhuszonöt embert mészároltak le Etiópiában

Legalább 125 civilt mészároltak le az észak-etiópiai Tigré régió lázadói a szomszédos Amhara régióban – közölték szerdán etiópiai tisztségviselők. Az MTI azt írja, a tigréi erők határozottan visszautasították az erről szóló állításokat.

A források szerint a mészárlás szeptember 1. és 2. között történt az Amhara régióban található Csenna faluban, amely nem messze fekszik a volt Etióp Birodalom egykori fővárosától, Gondartól. Mulugeta Melesza, a közeli Dabat nevű település kórházának vezetője az AFP hírügynökségnek azt mondta, saját szemeivel látta a 125 holttestet tartalmazó tömegsírt, és hozzátette, hogy a térségben további holttestek után kutatnak.

Az AFP nem tudta független forrásból megerősíteni a halálos áldozatok számát, sem azt, hogy a meggyilkolt emberek civilek voltak-e, de a helyi lakosok egyértelműen a tigréi lázadókat jelölték meg a gyilkosságok elkövetőinek.

Getacseu Reda, a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) szóvivője szerdán a Twitteren azt írta:

 Határozottan visszautasítjuk azokat az állításokat, amelyek szerint erőinknek közük van civilek meggyilkolásához.

 

A szóvivő szorgalmazta az összes atrocitás független kivizsgálását, és kifejezte azt szándékot is, hogy megkönnyítsék a média bejutását az ellenőrzésük alatt álló területekre.

Etiópiát 1995 óta tíz, etnikai-nyelvi alapon kijelölt szövetségi állam és két önkormányzattal rendelkező város alkotja. Az Etiópia északi részén fekvő Tigrében tavaly november óta dúlnak harcok a kormányerők és az etiópiai belpolitikát korábban három évtizeden át irányító, majd a hatalomból kiszorult, etnikai alapon szerveződött TPLF fegyveresei között. A harcokban és légi csapásokban nemzetközi szervezetek közlései szerint ezrek vesztették életüket, kétmillióan menekültek el otthonukból, és súlyos humanitárius válság alakult ki.

Addisz-Abeba június végén egyoldalú tűzszünetet jelentett be, miután a felkelők elfoglalták Tigré székhelyét, Mekelét és a terület nagy részét. A fegyvernyugvást azonban a felkelők elutasították, az összecsapások pedig átterjedtek a szomszédos régiókra is.

The post Százhuszonöt embert mészároltak le Etiópiában first appeared on 24.hu.

Related posts

A koronavírus brit mutációja miatt egy teljes berlini kórház karantén alá került

MOCOHU

Mától extra oltóponton, soron kívül kapnak oltást a kismamák

MOCOHU

„Szépen belesétáltunk a görögök utcájába”

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This