9.4 C
Budapest
April 24, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
bankbankrobbantóBelföldlehel utcai bankrobbantásMAGYARORSZÁG

Hét év alatt sem találták meg a Lehel úti bankrobbantót, lezárták a nyomozati aktákat

Eredménytelenül fejezte be a nyomozást hét év után a rendőrség a Lehel úti bankfiók 2014-es felrobbantása ügyében – írta meg a Magyar Nemzet a rendőrség tájékoztatása alapján. Mint írják, a nyomozati aktákat lezárták, de bármelyik pillanatban újranyithatják a dossziékat, ha új információk, bizonyítékok merülnek fel az ügyben. A lap hozzáteszi: a bűncselekmény elkövetésekor a tettes motorral közlekedett, tehát előkerülhet az a személy is, aki a járművet el- vagy kölcsönadta neki. Az sem zárható ki, hogy maga a robbantó időközben külföldre költözött vagy meghalt.

A robbantásos bűncselekmény 2014. január 13-án éjszaka történt. Ekkor egy 180-185 centiméter magas, motorosdzsekit, kezeslábast viselő, bukósisakos, nőies mozgású ember érkezett krosszmotoron a CIB Bank Lehel úti fiókjá­hoz. Leparkolt, a bank ajtajába lerakott egy csomagot, majd elhajtott a belváros felé. A tettes a csomagban elrejtett, TNT-alapú robbanóanyagot gyújtózsinórral hozta működésbe.

A detonáció beszakította a bankfiók ajtaját, szétszakította az ATM-et, az iroda belsejét romba döntötte. Egy hajléktalan szemtanú szerint a motoros feltűnően nyugodt volt. A merénylő az utcai kamerák felvételei szerint a Szentendrei úton távozott a fővárosból. A helyszínelők több száz olyan nyomot rögzítettek, amelyek bizonyításra alkalmasak, a pokolgép maradványain is találtak DNS-mintákat. Ugyanez a motoros 2014. január 7-én a Raiffeisen Bank Váci úti fiókjának üvegportálját is betörte. Az emiatt indult nyomozást összevonták a bankrobbantás ügyével.

A robbantást ugyanis 2014. január 22-én a Vállalkozók Érdekvédelmi Szövetségének (VÉSZ) küldött, újságból kivágott betűkből készített levélben magára vállalta egy Őrsereg nevű szervezet, amely a VÉSZ a devizahitelesekért vívott harcát kívánta támogatni. Éliás Ádám akkori VÉSZ-elnök nyílt levélben intette nyugalomra a lehetséges elkövetőket. Az Őrseregről azóta semmi hír, talán nem is létezett, de a VÉSZ-ről is csak annyi információ van, hogy nyolc bűnvádi és egy polgári per folyt az elnök és az egyik volt vezető közötti vita kapcsán.

A lap szerint titkosszolgálati módszerekkel is keresték az elkövetőt, mivel felmerült, hogy a két, egymást hat nappal követő, bankfiókok elleni támadást olyan szélsőséges gondolkozású, esetleg beteg elméjű ember (vagy ilyen ember vezetésével működő szélsőséges csoport) szervezte és hajtotta végre, aminek a provokáció volt a célja.

The post Hét év alatt sem találták meg a Lehel úti bankrobbantót, lezárták a nyomozati aktákat first appeared on 24.hu.

Related posts

Az OIF közölte a friss menedékkérelmi adatokat

MOCOHU

A nap legfontosabb hírei – 2021. március 15.

MOCOHU

Hát mögötti góllal sokkolta ellenfelét a szélső a BL-ben

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This