4.5 C
Budapest
April 17, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
afganisztánátvilágításMAGYARORSZÁGNagyvilágnémetország

Húsz embert szűrtek ki a Németországba menekített afgánok biztonsági átvilágításán

Az MTI híradása szerint húsz embert szűrtek ki a kabuli katonai kimenekítő műveletek révén Németországba jutott több mint négyezer afgán állampolgár biztonsági átvilágításán hétfőn közölt német kormányzati adatok szerint.

A szövetségi belügyminisztérium új összesítése alapján eddig 4921 olyan ember érkezett Németországba, akiket a német hadsereg (Bundeswehr) vagy valamely szövetséges ország hadserege menekített ki az afgán fővárosból az augusztus közepén történt tálib hatalomátvételtől a hónap végéig folytatott műveletekben.

A 4921 ember közül 469 német és 4129 afgán állampolgár van. A határőrizetért felelős szövetségi rendőrség a belépéskor végzett ellenőrzésen az afgánok közül húsz “biztonságilag releváns személyt” szűrt ki – ismertetette Alina Vick, a belügyminisztérium szóvivője a kormány szóvivőinek berlini tájékoztatóján.

Hozzátette, hogy az illetékes hatóságok mind a húsz ember esetében megteszik a szükséges intézkedéseket. Az egyes esetekről nem közölt részleteket, de jelezte, hogy a biztonsági relevancia nem mindig törvénysértést jelent. Mint mondta, sokféle ok miatt soroltak embereket a biztonsági szempontból külön figyelmet érdemlő személyek közé.

Beutaztak többek között korábbi afgán kormánytagok, és olyan személyek is, akikről vannak rendőrségi információk

– mondta a szóvivő.

Német lapok beszámolói szerint Horst Seehofer belügyminiszter a napokban egy szűk körben tartott sajtóbeszélgetésen ismertetett egyes eseteket. Elmondta, hogy a Kabulból kimenekített és Németországba szállított afgánok közül kiszűrtek nemi erőszak miatt elítélt bűnözőket, mások hamis papírokkal próbálkoztak, és találtak négy olyan embert is, akiket korábban éppen Németországból toloncoltak vissza a hazájukba törvénysértés miatt.

Kifejtette, hogy Kabulban vészhelyzet alakult ki, és az ilyen helyzeteket a bűnözők mindig kihasználják. “Az egyik oldalról sürgetik, hogy ‘nyissam ki a kapukat, hadd jöjjenek’, a másik oldalról viszont bírálnak, ha a biztonsági ellenőrzést csak akkor végzik el, amikor az emberek belépnek Németországba, és kiderül, hogy nemkívánatos személyek is bejutottak” – mondta a miniszter.

Német sajtóértesülések szerint az egyik kiszűrt afgán állampolgár miniszter volt a hazájában, többen pedig azért akadtak fenn az ellenőrzésen, mert a nevük szerepel a terrorelhárításért felelős szövetségi és tartományi hatóságok közös adatbázisában.

The post Húsz embert szűrtek ki a Németországba menekített afgánok biztonsági átvilágításán first appeared on 24.hu.

Related posts

A múltat is látja a tenyérből a józsefvárosi jós

MOCOHU

WEXO – Szlovák fintech startup nálunk is (x)

MOCOHU

Videón, ahogy buszsávban pofátlankodókra csap le a rendőrség Budapesten

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This