14 C
Budapest
April 25, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
bbc historycsataMAGYARORSZÁGnagy-britanniaTudomány

Ittas franciák indították az utolsó inváziót brit földön

Melyik volt az utolsó, brit földön vívott csata?

Ha pontos választ akarunk adni erre a kérdésre, nem mindegy, mit nevezünk csatának. Amennyiben két hadsereg összecsapását, akkor az utolsó, brit földön vívott ütközetet 1746-ban, a skóciai Inverness melletti Cullodennél vívták. A cullodeni csatában a II. György angol király fia, Vilmos, Cumberland hercege vezette királyhű erők döntő vereséget mértek a Charles Edward Stuart vezette jakobita felkelőkre. Több mint kétezer, főként a jakobita oldalon harcoló ember halt vagy sebesült meg, a csata pedig a végét jelentette annak a törekvésnek, hogy a Stuart-dinasztia visszaüljön az angol trónra.

Alig több mint 50 évvel később, 1797 februárjában francia katonák léptek partra a Wales délnyugati csücskében található Fishguard településnél. Az eseményt szokás a Nagy-Britannia elleni utolsó ellenséges invázióként is emlegetni. A megyei helyőrség kitüntetésben is részesült a helytállásáért, ám csatáról a szó szoros értelmében nem beszélhetünk.

A „hódítók”, azaz néhány ittas tengerész, harc nélkül megadta magát.

Bár csatának nevezni szintén erős túlzás lenne, de az utolsó alkalom, hogy brit földön harcra került a sor egy ellenséges haderő tagjai ellen, a második világháború idején történt. 1940. szeptember 27-én egy német Ju-88-as bombázó hajtott végre kényszerleszállást a kenti Graveney Marsh-nál. Amikor néhány, az egyik közeli fogadóban elszállásolt brit katona a helyszínre ért, hogy felmérje a helyzetet, géppuskatűz fogadta őket. A katonák viszonozták a tüzet, és – miután az egyik német lövést kapott a lábába – a bombázó legénysége megadta magát.

The post Ittas franciák indították az utolsó inváziót brit földön first appeared on 24.hu.

Related posts

18 éves teniszező írt történelmet a US Openen az olimpiai bajnok kiejtésével

MOCOHU

Halmozták vagyonukat a leggazdagabb magyarok a járvány alatt

MOCOHU

Kristen Wiigék paródiája után egynél több ajándékot akarsz majd venni anyukádnak

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This