14.8 C
Budapest
April 27, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
észak-koreajárványkim dzsongunkoronavírusMAGYARORSZÁGNagyvilág

Szigorúbb járványügyi intézkedéseket sürget az észak-koreai diktátor

Szigorúbb járványügyi védekezést sürgetett Kim Dzsongun észak-koreai legfelsőbb vezető, miután a napokban elutasította az Egyesült Államok által támogatott oltási programon keresztül kínált külföldi vakcinát – jelentette pénteken az Associated Press. Kim Dzsongun a Koreai Központi Hírügynökség jelentése szerint a Politikai Bizottság csütörtöki ülésén azt mondta, a szakembereknek

szem előtt kell tartaniuk, hogy a járványmegelőzés szigorítása kiemelt fontosságú feladat, amelyet egy pillanatra sem szabad elhanyagolni.

A kommunista diktátor korábban felszólította az észak-koreaiakat, hogy készüljenek a koronavírus elleni korlátozások elhúzódására. Ez elsősorban az országhatárok zárva tartását jelenti, dacára annak, hogy a gazdasági helyzet és élelmiszer-ellátás tovább romlik az országban. A járvány kezdete óta Észak-Korea szigorú karanténszabályokat és határzárlatot alkalmazott, noha – széles körben kétségbe vont – állításuk szerint az ország továbbra is teljesen vírusmentes.

Mint korábban megírtuk, Észak-Korea a napokban közölte, nem kéri a számára felajánlott hárommillió adag Sinovac vakcinát, mondván azoknak jobb hasznát veszik a járvány által komolyabban sújtott országokban. Az UNICEF szerint az észak-koreai egészségügyi minisztérium azt közölte, hajlandó folytatni a tárgyalásokat a COVAX-szal a jövőbeni oltásokkal kapcsolatban.

Egyes szakértők úgy vélik, Észak-Korea másfajta vakcinákat részesítene előnyben, miután megkérdőjelezte a Sinovac hatékonyságát, és felpanaszolta az AstraZeneca vakcinával beoltott egyes betegeknél tapasztalt ritka vérrögképződést is. Leif-Eric Easley, a szöuli Ewha Womans University nemzetközi tanulmányok professzora azt mondta: úgy tűnik, Phenjannak gondjai vannak a COVAX -szal, ideértve a jogi felelősséget és a forgalmazással kapcsolatos jelentési kötelezettséget. Így szerinte előfordulhat, hogy az ország Kínából szerezne be oltóanyagokat, hogy ellássa a határ menti területeket és a hadsereget, miközben a COVAX vakcináit a lakosság kevésbé veszélyeztetett csoportjaiban osztaná ki.

A Kim-rezsim valószínűleg a legbiztonságosabb és leghatékonyabb vakcinát szánja az elitnek, de a Pfizer-vakcina elfogadásához fejleszteniük kell a hűtésre alkalmas tárolókapacitásukat, ráadásul ehhez legalább is megbeszéléseket kellene folytatniuk az Egyesült Államokkal

– mondta a szakember. Szerinte a Johnson & Johnson vakcinája Észak-Korea számára jó opció lehet, tekintettel az oltóanyag könnyű kezelhetőségére és arra, hogy egyetlen adag elegendő lehet belőle.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár az Észak-Korea emberi jogi helyzetéről szóló legutóbbi ENSZ-jelentésben arra kérte Észak-Koreát, tegyen meg minden szükséges intézkedést, hogy az országban mindenki megkülönböztetés nélkül férhessen hozzá a koronavírus elleni védőoltáshoz. A főtitkár arra is felszólította az észak-koreai vezetést, hogy fontolja meg a diplomaták és segélyszervezetek visszaengedését, valamint a COVID-19 oltóanyag bevezetésével együtt a lehető leghamarabb indítsa újra a humanitárius segélyek elosztását.

The post Szigorúbb járványügyi intézkedéseket sürget az észak-koreai diktátor first appeared on 24.hu.

Related posts

A Tesco Business Services számtalan lehetőséget kínál itthon a fiatal munkavállalóknak (x)

MOCOHU

Életveszélyesen megfenyegette a bírókat és az ügyészt egy nő, letartóztatták

MOCOHU

Navracsics egyetért Schiffer Andrással, mindketten gyanakodnak, miért volt ott a kamera Szájer letartóztatásánál

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This