11.7 C
Budapest
April 20, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
afganisztánafganisztán hírekkabulMAGYARORSZÁGNagyvilágrepülőtér

Egyelőre nem tudni, mikor nyit ki a kabuli repülőtér

Remélhetőleg mielőbb újra megnyithatják az afgán főváros repülőterét, egyelőre azonban nem tudni ennek pontos időpontját, a műszaki problémák felmérése zajlik – jelentette ki a katari külügyminiszter csütörtökön.

Továbbra is reméljük, hogy a lehető leghamarabb megkezdheti a működését. Még mindig a helyzetfelmérés folyamatánál tartunk (…) Nagyon keményen dolgozunk, együttműködünk a tálibokkal a repülőtér újranyitásával kapcsolatos hiányosságok és kockázatok azonosításán,

közölte Muhammad bin Abdul Rahman Ál Száni.

Előző nap katari és török szakértői csoportok érkezett Kabulba, hogy segítséget nyújtsanak légi kikötő ismételt üzembe helyezésében, ami az ENSZ szerint kulcsfontosságú lenne a humanitárius segélyszállítmányok célba juttatása szempontjából. Sajtóhírek szerint azonban azt egyelőre nem tudni, hogy egyáltalán lesz-e olyan kereskedelmi légitársaság, amely hajlandó vállalni a járatindítás kockázatát.

„Remélhetőleg a következő néhány nap folyamán jó híreket fogunk hallani” – mondta a katari miniszter a brit kollégájával, Dominic Raabbal közösen tartott dohai sajtótájékoztatóján.

A brit diplomácia vezetője leszögezte, hogy országa nem fogja elismerni a tálibokat a „belátható jövőben”, illetve hangsúlyozta, hogy a legfontosabb prioritás most azon brit állampolgárok és korábban az Egyesült Királyságnak dolgozó helyiek kijuttatása, akik Afganisztánban rekedtek.

Hozzátette: a londoni kormány új stratégiájának közzépontjában az áll, hogy biztosítsák, Afganisztán többé nem fog terroristáknak menedéket nyújtani, nem alakul ki az országban súlyos humanitárius válság, illetve fenntartják az alapvető emberi jogokat.

A tálib lázadók – akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció – augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt harc nélkül elfoglalták Kabult, majd bejelentették, hogy véget ért a húsz éve tartó afganisztáni háború.

(MTI)

The post Egyelőre nem tudni, mikor nyit ki a kabuli repülőtér first appeared on 24.hu.

Related posts

Nem mehetnek vissza az iskolába a felsős afgán lányok

MOCOHU

Ügynöksége dobta a szexbotrányba keveredett Armie Hammert

MOCOHU

Erőteljes a brit Covid-mutáció jelenléte Pozsonyban

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This