19.9 C
Budapest
March 29, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
aszályklímaváltozásMAGYARORSZÁGparanászárazságTudományzöldövezet

Vészesen apad a világ egyik leghosszabb folyója

A súlyos aszály miatt vészesen lecsökkent Dél-Amerika második leghosszabb folyójának a vízszintje – írja az MTI a BBC-re hivatkozva. A Paranánál ilyen alacsony vízállást utoljára 77 éve tapasztaltak.

A Paraná a Paranaiba és a Rio Grande összefolyásával együtt jön létre, az Uruguay folyóval találkozva pedig létrehozza a Río de la Plata vízgyűjtő medencét. A 4880 kilométer hosszú folyórendszer a világ nyolcadik leghosszabb folyama. A Paraná kulcsfontosságú a kereskedelmi hajózás, a szállítás, valamint a halászat szempontjából, és 40 millió ember számára biztosít ivóvizet. A vízszint csökkenése rengeteg halász megélhetését sodorta veszélybe.

A környezetvédők attól tartanak, hogy a szárazságot az erdőirtás és a klímaváltozás is fokozta.

Carlos Ramonell geológus kiemelte: a Paraná a legnagyobb, legváltozatosabb élővilágú és társadalmi-termelési szempontból a legfontosabb vizes élőhely Argentínában.

JUAN MABROMATA / AFP

Brazília déli részén, ahonnan a folyó ered, a lehullott csapadék mennyisége három éve nem éri el az átlagot. A folyó átlagosan 17 ezer köbméter per másodperces vízhozama a tartós szárazság miatt 6200-ra csökkent.

Az alacsony vízszint az energiatermelésben is problémákat okoz, mivel a Paraguay és Argentína határán a folyóra épült vízerőmű csak 50 százalékos teljesítménnyel működik. A sekély vízállás az áruszállítást is akadályozza, a hajókat a megfeneklés veszélye miatt nem tudják teljesen megrakodni. A helyzet a gabonaszállítókat is arra kényszeríti, hogy szárazföldi útvonalakat vegyenek igénybe. Az előrejelzések alapján az aszály 2022-ig tarthat.

The post Vészesen apad a világ egyik leghosszabb folyója first appeared on 24.hu.

Related posts

Balog Zoltán: K. Endre kegyelmi kérvényét nem én nyújtottam be, nem én terjesztettem fel

MO.CO.HU

Kirabolták a West Sussex megyei kastélyt, ellopták Mária skót királynő ékszereit

MO.CO.HU

Meg is van a kézivébé legnagyobb hoppon maradása

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This