9.7 C
Budapest
April 27, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
bidenizraelizraeli-palesztin konfliktusMAGYARORSZÁGNagyvilágpalesztin hatóságtrumpusa

Izrael ellenzi a jeruzsálemi amerikai konzulátus újranyitását

Rossz ötletnek tartja Izrael, hogy az Egyesült Államok újranyissa jeruzsálemi konzulátusát, mert ez szerintük destabilizálhatja Naftali Bennett izraeli miniszterelnök kormányát – jelentette szerdán többek között a Reuters hírügynökség. Joe Biden amerikai elnök még korábban tett ígéretet arra, hogy helyreállítja az amerikai-palesztin kapcsolatokat, és támogatni fogja a kétállami megoldást az izraeli-palesztin konfliktus rendezésének folyamatában. Májusban Antony Blinken külügyminiszter ennek megfelelően jelentette be, hogy az Egyesült Államok újranyitja a 2019 óta bezárt jeruzsálemi konzulátust.

Az amerikai konzulátust, amely hagyományosan a palesztin diplomáciai kapcsolatok működtetésében játszott fontos szerepet, még Donald Trump korábbi amerikai elnök szüntette meg. Ezt azzal együtt tette, hogy támogatásról biztosította az akkor még Benjamin Netanjahu által kormányzott Izrael államnak azt a törekvését, hogy az állam fővárosa Tel-Aviv helyett a jövőben inkább Jeruzsálem legyen. Az USA ennek keretében helyezte át  nagykövetségét is Tel-Avivból Jeruzsálembe.

A Trump -adminisztráció számos lépése között ez is elégedetlenséget váltott ki palesztin vezetőkből, akik azt szeretnék elérni, hogy Kelet-Jeruzsálem egy jövőbeli palesztin állam fővárosa legyen.

A Kelet-Jeruzsálemben található konzulátus régóta autonóm hivatalként szolgált, amely felügyelte a diplomáciai kapcsolatokat a palesztinokkal – írta az AlJazeera. Izrael figyelmeztetésére reagálva a palesztin hatóság azt közölte, szerintük az izraeli vezetés így próbálja akadályozni az izraeli-palesztin konfliktus békés, politikai rendezését.

Úgy gondoljuk, hogy ez rossz ötlet

– mondta Yair Lapid izraeli külügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján, amikor az újranyitásról kérdezték. Szerinte Jeruzsálem egyedül Izrael szuverén fővárosa – tette hozzá. Waszel Abu Juszef, a Palesztin Felszabadítási Szervezet tisztviselője a Reuters hírügynökségnek az ügyet úgy kommentálta: a konzulátus megnyitásának izraeli elutasítása várható volt.

The post Izrael ellenzi a jeruzsálemi amerikai konzulátus újranyitását first appeared on 24.hu.

Related posts

Orbán újrahasznosította Chuck Norrist, és mindent vitt

MOCOHU

Hajdú Péter menyasszonya elvetélt

MOCOHU

Állítja egy orvos, a tehénlepény evése segít a szülésnél

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This