20.2 C
Budapest
April 27, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Belföldbörtönkínamagyar leventeMAGYARORSZÁGmichael kovrigszabó tímea

Magyar Levente: Az Orbán-kormány nem illetékes Kovrig-ügyben

Szabó Tímea immár sokadszor kérdezte arról a kormányt, hogy  hajlandó-e lépni Michael Kovrig fogvatartása, „bosszúból történő kínai elítélése miatt?” A Párbeszéd politikusa emlékeztetett rá, hogy a magyar-kanadai kettős állampolgár társát, Michael Spavor kanadai üzletembert a minap 11 évre ítélték és sajnos elképzelhető, hogy bosszúból ő is hasonlóan súlyos ítéletre számíthat.

Ezért Szijjártó Péter külügyminiszter arról kérdezte, nem gondolja-e, hogy ideje lenne lépnie egy ártatlan magyar állampolgár megvédése érdekében, független attól, milyen úti okmányokkal érkezett, a kínai hatóságoknak mi az álláspontja a kettős állampolgárságról?

Szijjártó Péter helyett államtitkára válaszolt. Magyar Levente közölte, pekingi nagykövetségünk Michael Kovrig letartóztatása, 2018 decembere után azonnal konzuli védelmet kért számára. Peking azonban  jelezte kanadai állampolgárnak tekinti, mert kanadai útlevéllel érkezett az országba.

Magyarországnak így nincs illetékessége a fogvatartott ügyében eljárni, a vonatkozó konzuli intézkedésre kizárólag a kanadai fél jogosult.

Szabó Tímea korábban Facebook-oldalán érthetetlennek nevezte, hogy a kormány a kiváló kínai-magyar kapcsolatokat dacára miért nem segít a kínai börtönben ülő Michael Kovrigon, akiért közösségi klipben állt ki egykori magyar zenekara is. A Bankrupt júliusban jelentette meg a Pekingi Nyár (angol változatban The Plane To Toronto) című számot, amellyel ex-énekese helyzetére szerette volna felhívni a figyelmet.

Kapcsolódó
Közösségi klipben áll ki Kínában bebörtönzött egykori énekese mellett a Bankrupt zenekar

Így szeretnének nyomást gyakorolni a döntéshozókra.

The post Magyar Levente: Az Orbán-kormány nem illetékes Kovrig-ügyben first appeared on 24.hu.

Related posts

Összeszedtük, mi az, amit eddig nem tudtál a viszkis rablóról

MOCOHU

Rekorder aszteroidát találtak a Naprendszerben

MOCOHU

A nap legfontosabb hírei – 2021.08.02.

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This