6.9 C
Budapest
March 29, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
koronavíruskoronavírus friss hírekMAGYARORSZÁGNagyvilágszlovákiaszputnyik vvakcina

Szlovákia nem olt többet Szputnyikkal

A meglévő oltóanyagok érvényességének lejárta miatt augusztus utolsó napjával befejezik Szlovákiában a Szputnyik V oltóanyag használatát – jelentették szlovák médiaforrások az egészségügyi minisztérium megerősítésére hivatkozva kedden.

Szlovákiában a Szputnyik V hosszú huzavona után viszonylag későn, csak idén júniusban került fel a koronavírus ellen használható oltóanyagok palettájára. Az orosz oltóanyag első adagját csak július végéig vehették fel az érdeklődők, a második adagot pedig augusztus végéig. Ez idő alatt valamivel több mint 18 és fél ezren kaphatták meg ezt az oltóanyagot – mondta a szlovák egészségügyi tárca szóvivője a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek.

Szlovákia még márciusban kötött szerződést 2 millió adag Szputnyik V oltóanyag megvásárlásáról, amelyből 200 ezer adagot szállítottak le, de  használatának megkezdése sokáig húzódott, mivel arról a szlovák gyógyszerfelügyelet (SÚKL) különböző okokra hivatkozva hónapokig nem adott ki teljes körű szakvéleményt. Az oltóanyagot végül Magyarország segítségével sikerült bevizsgáltatni.

A Szputnyik V beszerzése kapcsán tavasszal több hétig tartó, kormányátalakításhoz és Igor Matovic akkori miniszterelnök távozásához vezető válság alakult ki a négypárti szlovák kormánykoalícióban, amelynek két kisebb, liberális pártja ellenezte a beszerzést. Igor Matovic az orosz oltóanyag megkésett piacra vezetésével kapcsolatban áprilisban annak a véleményének adott hangot, hogy Szlovákiában „piszkos játékot folytattak” a Szputnyik V ellen. A Szlovákiának leszállított, de fel nem használt, mintegy 160 ezer adag Szputnyik V oltóanyagot még azok felhasználhatóságának lejárta előtt visszaszállították az orosz félnek.

A mintegy öt és fél millió lakosú országban a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai szerint keddig a legalább egy oltást már megkapott beoltottak száma 2 millió 393 ezer volt, közülük 2 millió 177 ezren már a második adagot is megkapták. A szlovák, koronavírus elleni oltóprogramban eddig a Pfizer/BioNTech a Moderna, az AstraZeneca, a Johnson & Johnson, illetve a Szputnyik V oltóanyagokat használták. Az állami gyógyszerfelügyelet (SÚKL) múlt heti adatai szerint a koronavírus ellen használt oltásokkal összefüggésben hozzájuk eddig 8286 bejelentés érkezett azok nem kívánt hatásai miatt. A nyilvántartott bejelentések közül csaknem kilencszáz számolt be súlyos nem kívánt hatásról. Utóbbiak közül 472 eset a Pfizer/BioNTech, 89 a Moderna, 294 az AstraZeneca, 27 a Johnson & Johnson és 2 a Szputnyik V használatával függött össze.

Szlovákiában az NCZI adatai szerint hétfőn az újonnan kimutatott koronavírus-fertőzések száma 137 volt, ami az elvégzett 6779 PCR teszt mintegy 2 százaléka.

(MTI)

The post Szlovákia nem olt többet Szputnyikkal first appeared on 24.hu.

Related posts

Itthon is elgázolta a Vardart a Veszprém kézicsapata

MO.CO.HU

Égési sérüléseket okoz a Nap

MO.CO.HU

Dél-afrikai szakértő: eddig nem okozott súlyos betegséget az omikron vírusváltozat

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This