37.5 C
Budapest
December 8, 2021
2020 – 2021 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
átlagbér Belföld bér fizetés kereset MAGYARORSZÁG reálbér

Hosszú idő után először csökkent a reálbér idehaza

Júniusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 436 300, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 290 200 forint volt – közölte a KSH. (Ennél jobban mutatja a bérviszonyokat a medián kereset, az az összeg, amelynél ugyanannyian keresnek többet, mint ahányan kevesebbet. Ez a medián bér úgy bruttó 330 ezer forint körüli, vagyis bő 100 ezer forinttal alacsonyabb az átlagbérnél.)

A bruttó bérek csupán 3,5 százalékkal haladják meg az egy évvel ezelőttit. Ami azért lényeges, mivel az infláció 5 százalék feletti szintre gyorsult, vagyis a reálbér csökkent Magyarországon – hosszú évek óta először.

Most a reálbérek visszaesése (vagyis a  visszafogott bruttó béremelkedési ütem) mögött az áll, hogy tavaly júniusban osztották ki az egészségügyi dolgozók egyszeri, rendkívüli juttatását, idén pedig nem kaptak ilyent, így az országos adatot ez lefele húzta.

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 290 200, a kedvezményeket is figyelembe véve 299 100 forintot ért el.

A következő hónapokban már nem kell arra számítani, hogy érdemben csökkennének a reálbérek, azonban a jelentős béremelkedés úgy tűnik, egyelőre a múlté – írja a Portfolio.hu. „A következő hónapokban várhatóan visszaáll a 7-8 százalék körüli nemzetgazdasági béremelkedési ütem, miközben a vállalati szektorban ennél kissé alacsonyabban maradhat a bérdinamika. Mindez azt is jelenti, hogy az 5 százalék körüli infláció mellett a keresetek vásárlóerejének növekedése érdemi lendületet nem nem kap. Érdemi lendületet az adhat, ha a munkaerőhiány miatt újra érdemben nőnének a keresetek, azonban a koronavírus-válság után gyenge pénzügyi helyzetben lévő vállalatok egyelőre nem tudják nagyobb mértékben növeli a béreket.”

The post Hosszú idő után először csökkent a reálbér idehaza first appeared on 24.hu.

Related posts

A Mi Hazánk mögött lapul a magyar politika legnagyobb adományozója, a párt titkolózik róla

MO.CO.HU

Felejthetetlen mérkőzésen nyertek a dánok a hokivébén

MO.CO.HU

Budapesten majdnem kétharmadot szerzett Márki-Zay

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status