13.2 C
Budapest
April 25, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
klímaváltozásMAGYARORSZÁGnoaatrópusi viharTudományzöldövezet

Tavaly sokkal több volt a trópusi vihar, mint eddig bármikor

Az átlagosnál jóval több, 102 trópusi vihar volt tavaly világszerte az Amerikai Óceán-és Légkörkutató Központ (NOAA) éves jelentése szerint – írja az MTI.

Az északi és déli féltekén feljegyzett 102 trópusi vihar száma jóval meghaladja az 1981-2010 között évente jegyzett mintegy 85-öt.

A 2020-as atlanti-óceáni trópusi szezonban a tudósok rekordszámú, kereken 30 vihart regisztráltak. Eddig 2005-ben jegyezték fel a térségben a legtöbb, 28 trópusi vihart a NOAA szerint.

Hét hármas kategóriájú vagy annál nagyobb vihar söpört végig az Atlanti-óceánon, ezek egyike a négyes kategóriájú Iota hurrikán volt, amely meglepte a meteorológusokat azzal, hogy novemberben alakult ki, ami igen ritka, hiszen ekkor az óceán vize már hűlni kezd, ez a hurrikánszezon vége. Történelmi rekordot döntött az is, hogy 12 trópusi vihar érte el a szárazföldet az Egyesült Államok partjainál, korábban ez a szám kilenc volt.

Ezzel szemben a Csendes-óceán északi részén tavaly nem volt rekordszámú vihar, de a kutatók feljegyeztek egy szuper tájfunt, a Gonit, amely miatt mintegy egymillió embert kellett kimenekíteni otthonából a Fülöp-szigeteken.

A trópusi viharok rekordszáma mellett a kutatók szerint a tavalyi év azon három év között volt, amikor a globális földfelszíni hőmérséklet rekordmértékűre melegedett az 1800-as évek közepe óta. Ráadásul ez úgy következett be, hogy nem alakult ki az el Nino jelenség melegítő hatása.

Nagy Nikoletta további cikkei
  • Vízalatti alagúton engedik az óceánba a fukusimai hűtővizet
  • A mentális betegekre különösen veszélyes a légszennyezés
  • Kifejezetten alacsony lehetett Michelangelo

The post Tavaly sokkal több volt a trópusi vihar, mint eddig bármikor first appeared on 24.hu.

Related posts

Szabó Zsófi úgy érzi, nem véletlenül kapta meg legutóbbi szinkronszerepét

MOCOHU

Harmadik nekifutásra sem sikerült megválasztani az új olasz elnököt

MOCOHU

Az EMMI közölte, nem fenyegeti a sztrájkolókat, aztán mégis megfenyegette őket

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This